detector.media
04.04.2018 12:19
Омбудсмен ініціювала перевірку дій прокурора, який забрав паспорт азербайджанського журналіста
Омбудсмен ініціювала перевірку дій прокурора, який забрав паспорт азербайджанського журналіста
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова відкрила провадження про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнлі і попросила генпрокурора поінформувати її про результати перевірки та вжиті заходи.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

«Відповідно до ст. 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» омбудсменом відкрито провадження за інформацією, викладеною у відкритому зверненні голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, народного депутата України Миколи Княжицького та правозахисників Бориса Захарова та Олександра Павліченка про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова», - зазначено в повідомленні.

У зверненні нардепа та правозахисників йдеться про те, що слідчий суддя Печерського райсуду Києва 2 квітня 2018 року відмовив у продовженні запобіжного заходу для Фікрата Гусейнова у вигляді особистої поруки для забезпечення його видачі на запит іноземної держави, а також стверджується, що цього ж дня прокурор прокуратури Київської області Остапець С.С., не дочекавшись проголошення зазначеного судового рішення, забрав у секретаря судового засідання паспорт громадянина Королівства Нідерландів на ім’я Фікрата Гусейнова та залишив залу судового засідання.

«Незаконне вилучення прокурором і утримання паспорта обмежує свободу пересування Фікрата Гусейнова та його право на вільний вибір місця перебування», - наголошується в повідомленні прес-служби Уповноваженого ВР з прав людини.

«З огляду на викладене, керуючись ст. 101 Конституції України, ст. 13, 17, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», прошу організувати перевірку законності дій прокурора щодо вилучення та утримання документа, що посвідчує особу Фікрата Гусейнова, а також вжити відповідних заходів реагування, спрямованих на недопущення обмеження в незаконний спосіб свободи пересування та права на вільний вибір місця перебування іноземця», - йдеться у зверненні Людмили Денісової до генпрокурора Юрія Луценка.

Омбудсмен попросила генпрокурора поінформувати її про результати перевірки та вжиті заходи реагування до 6 квітня 2018 року.

Нагадаємо, Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів досі не знайдено. Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. 

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві.

Після цього низка громадських організацій звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП дозволити Гусейнлі повернутися до Нідерландів та провести розслідування щодо спроби його викрадення.

15 березня у ГПУ відповіли на прохання розслідувати спробу викрадення журналіста Гусейнлі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY