detector.media
Тарас Кузьо
для «Детектора медіа»
02.04.2018 18:01
K Street продовжує підривати зусилля Уряду США в Україні

Результати останніх трьох років привернули увагу до присутності на світовому ринку політичних консультантів та лобістів компанії K Street у Вашингтоні та до того, що їх наймають і демократичні, і авторитарні уряди. Віктор Янукович винаймав демократичних і республіканських консультантів та лобістів, але був найбільш клептократичним та насильницьким президентом України, який покинув посаду у 2014 році під час Революції Євромайдану, залишивши країну банкрутом та із сотнею вбитих демонстрантів.

Серед питань, які розслідуються Мюллером, є багато помилок, яких допустилися американські консультанти та лобісти, які не подали дані відповідно до Закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA), який адмініструє Міністерство юстиції. Пол Манафорт, який заробив десятки (сотні?) мільйонів за десятирічку роботи на Януковича, ніколи не подавав дані відповідно до FARA, і лише цьогоріч отримав пораду подати інформацію за попередній період.

Незважаючи на те, що Міністерство юстиції посилює вимоги щодо дотримання норм FARA, у ньому все ще є проблеми та лазівки.

Одну з них виявили цього місяця під час подання до FARA даних компанією Avenue Strategies від імені українського парламентаря Юлії Тимошенко, лідера лівоцентристської популістської партії «Батьківщина». Avenue Strategies буде отримувати за свої послуги 65 000 доларів США на місяць, тобто, близько 750 000 доларів на рік.

Те, що Тимошенко найняла американську консалтингову компанію, стало джерелом серйозних суперечок в Україні та звинуваченнями у подвійних стандартах Заходу. Сукупний щорічний дохід за 2016 рік, задекларований Тимошенко (за останній рік у справі), складає всього 27 тисяч доларів. Її загальний дохід в 2017 році ще менше – 21 тисяч доларів.

Тимошенко неодноразово відмовлялася відповідати на запитання українських журналістів щодо походження майже 700 тисяч доларів різниці між вартістю найму Avenue Strategies та її доходами, що не додає до прозорості української політики. Партія «Батьківщина» теж не задекларувала, що вона платить за консалтинг зі США, i витрати можуть оплачуватися лише з офшорного рахунку або непрозорого спонсора.

Якщо це правда, то Тимошенко порушила українське законодавство, і проти неї може бути порушено кримінальну справу за те, що вона не задекларувала, що має закордонні банківські рахунки. Якщо 720 тисяч доларів США оплачуватиме невідомий спонсор, то це порушує чотири закони проти корупції, прийняті в листопаді 2014 року, які схвалили США, МВФ та ЄС.

Уряд США, МВФ та Європейський Союз (ЄС) тиснули на Україну, щоб створити багато нових інституцій для боротьби з корупцією, одним із яких є Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке перевіряє декларування активів та доходів державними чиновниками. У жовтні 2016 року на знак розвитку в Україні боротьби з корупцією вперше публічно оприлюднили дані про свої доходи Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та члени Кабінету Міністрів, 423 депутати та державні посадові особи, загальною чисельністю 50 000 осіб.

Тимошенко посіла перше місце в «Першому рейтингу популістів і брехунів в українській політиці» від Vox Ukraine, і це не дивує, адже значній частині українців важко повірити у її заяви, що житло вона орендує, що не володіє будинком і не має машини , хоча вона й визнала, що є власницею деяких ювелірних прикрас. Водночас, її чоловік є власником дев’яти підприємств в Україні.

Без сумніву, випадок з сумнівною оплатою Тимошенко послуг американської консалтингової компанії є лише одним прикладом щодо K Street. Розслідування Міністерства юстиції та Мюллера, можливо, призведе до закриття цих та інших лазівок у FARA. Міністерство юстиції має тісніше співпрацювати з Міністерством фінансів, щоб переконатись, що у всіх випадках реєстрації джерел фінансування у FARA пройдено пункт «Знай свого клієнта» (KYC) і вказано колір проходження стрес-тесту про кошти. Вимоги щодо боротьби з відмиванням грошей (AML) повинні виконуватися обома федеральними установами, щоб гарантувати, що контракти з іноземного лобіювання не фінансуються за рахунок нечесно набутих коштів.

США мають набагато кращі досягнення, ніж європейські країни, які з одного боку скаржаться на корупцію в Росії, Україні та інших країнах, а з іншого – дуже рідко проводять належні перевірки капіталів з непрозорих джерел. Вашингтонська «Глобальна фінансова доброчесність», підрахувала, що з 2004-2013 рр щороку з України надсилається за кордон $12 мільярдів. Після того, як у 2016 році було націоналізовано найбільший в Україні «ПриватБанк», було виявлено, що впродовж попередніх 10 років було відмито 5,5 мільярда доларів.

Прийом великих непрозорих платежів від українських політиків, які не можуть або, як у випадку з Тимошенко, відмовляються пояснити джерела походження коштів – суперечить вимогам Заходу щодо прозорості українських фінансів, нуліфікує роботу НАЗК та закріплює культуру безкарності серед українських еліт, що підриватиме діяльність антикорупційного суду, який має бути створений цього року.

Уряд США завжди був сильним прихильником суверенітету України та її права на євроінтеграційний вибір. Для того, щоб США підтримали послідовність України, та щоб звільнитися від звинувачень у подвійних стандартах, прийшов час для всіх гілок влади США грати на одній стороні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY