detector.media
21.03.2018 13:27
В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія
В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія
Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване відсутністю правосуддя у справі про вбивство журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія, фігурантом якої є Юрій Крисін

Про це йдеться у доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 року, повідомляє Центр інформації про права людини на своєму сайті.

Автори доповіді звернули увагу на те, що у Шевченківському райсуді Києва Крисіну двічі пом’якшували запобіжний захід, не зважаючи на те, що підозрюваний продовжував скоювати злочини.

Крім того, в Управлінні Верховного комісара вважають, що розслідування у справах про напади на активістів Євромайдану в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року мають серйозні недоліки. Автори доповіді зауважують, що в кримінальних звинуваченнях відсутній зв’язок між діями тодішньої СБУ, «тітушками» та міліцією.

«Належне вивчення цього зв'язку могло вплинути на остаточну кваліфікацію порушень прав людини», – пояснюють у доповіді.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. 

Шевченківський районний суд Києва 22 грудня визнав винним фігуранта справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Генеральна прокуратура наполягала на шести роках позбавлення волі для Юрія Крисіна, який бив журналіста. Крисін визнав себе винним у хуліганстві.

Після цього медійники та правозахисники виступили із заявою, у якій наполягають на повному та об’єктивному дослідженні справи Крисіна.

З 17 по 29 січня до Апеляційного суду міста Києва надійшло чотири апеляційних скарги щодо вироку засудженого.

26 лютого ЗМІ повідомили про те, що причетний до убивства журналіста Крисін перебуває в дитячому відділенні вад серця в Інституті серця. Активісти вівдідали обвинуваченого та облили його зеленкою. Міністерство охорони здоров’я України звернулося до директора ДУ «Інститут серця МОЗ України»Бориса Тодурова з проханням надати пояснення чи відповідає дійсності інформація, що в дитячому відділенні Інституту серця перебуває дорослий пацієнт. За словами пана Тодурова, Крисін звернувся до Інституту серця зі скаргами на болі в серці, а вільні місця на той час були лише у дитячому відділенні.

1 березня Юрій Крисін не з’явився до Апеляційного суду Києва, де мав відбутися розгляд апеляції щодо його умовного вироку за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (напад на журналіста В’ячеслава Веремія, який загинув у лютому 2014 року). Суд вирішив перенести засідання на 19 березня та застосувати щодо Крисіна привід (примусову доставку).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY