detector.media
16.03.2018 20:06
Утримання людей у «таємних тюрмах» може свідчити про спробу СБУ самотужки організувати обмін полоненими - Amnesty International
Утримання людей у «таємних тюрмах» може свідчити про спробу СБУ самотужки організувати обмін полоненими - Amnesty International
Розслідування «Громадського» про таємні тюрми СБУ підтверджує факти їхнього існування, наведені правозахисниками, заявили в організації.

Утримання людей у таємних тюрмах може свідчити про спробу Служби безпеки України самотужки організувати незаконний обмін полоненими з бойовиками.

Про це «Громадському» заявила виконавча директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

«Вони свідчать про проблему нерозуміння і незнання працівниками Служби безпеки України, а також в принципі правоохоронними органами або людьми, які задіяні у збройному конфлікті на сході України, норм міжнародного гуманітарного права і з якихось базових розумінь прав людини. Оскільки тримання інкомунікадо, без повідомлення рідним і самій людині де вона знаходиться, де вона утримується, і що на неї чекає, це порушення міжнародного гуманітарного права», — сказала Оксана Покальчук.

Покальчук зазначила, що неважливо чим пояснюються такі порушення, бо для цього існують певні закони і правила.

«Те, що ми бачили, для мене виглядає як певна спроба працівників Служби безпеки України, можливо, інших людей, пов'язаних з правоохоронною діяльністю, організувати процес обміну полоненими. Але ми не можемо це стверджувати», — додала правозахисниця.

Вона також зазначила, що розслідування «Громадського» про таємні тюрми СБУ підтверджує факти про їхнє існування, наведені правозахисниками.

Нагадаємо, що 15 березня на «Громадському телебаченні» показали документальний фільм власного виробництва «Таємний ізолятор СБУ». Журналісти поспілкувалися з п’ятьма людьми, які стверджували, що їх утримували в недіючому ізоляторі СБУ в Харкові.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY