detector.media
16.03.2018 16:30
«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей
«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей
Українське Телеграфне агентство, попередник нинішнього «Укрінформу», було засновано 16 березня 1918 року.

Колектив Українського національного інформаційного агентства з нагоди його сторіччя отримує привітання, згадує історію та започатковує проект «100 років – 100 новин».   

16 березня 1918 року у Катеринославі (нині Дніпро) було засноване Українське Телеграфне агентство – історичний попередник нинішнього «Укрінформу». Спеціальна циркулярна телеграма Центрального Виконавчого Комітету Рад України повідомила: «Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а».

Після утворення Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві починає працювати Українське телеграфне агентство (УТА). З травня по листопад 1918 року його очолював Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало у декількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв - УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ, і це ще далеко не повний перелік.

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні, перших укрінформівців, було чимало відомих громадських діячів і представників культури - Дмитро Донцов, Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Юрій Олеша, Іван Ле, Сергій Пилипенко, Володимир Нарбут, десятки інших письменників, поетів, політиків.

Майже 70 років агентство проіснувало з назвою РАТАУ. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву і здобуло статус національного.

Нині «Укрінформ» співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями та є членом Європейського Альянсу прес-агентств, зазначається в повідомленні.

З ювілеєм колектив «Укрінформу» привітали прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Секретар РНБО звернув увагу на те, що «сьогодні кореспонденти Укрінформу - на передовій інформаційної війни. Колектив агентства, як і вся патріотична журналістська спільнота, гідно протистоїть брехливій кремлівській пропаганді, захищаючи країну на інформаційному фронті, формує імідж нашої держави за кордоном. Правда - найкраща протидія інформаційній агресії!»

Турчинов зазначив, що, на превеликий жаль, журналіст агентства Роман Сущенко «став жертвою цинічної провокації та політичних репресій Кремля. Україна докладає усіх зусиль, аби він разом з усіма українськими політв'язнями, які утримуються у російських в'язницях, якнайшвидше повернувся додому!»

«Детектор медіа» приєднується до привітань і бажає колегам успіхів на інформаційній ниві.

Фото: «Укрінформ» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY