detector.media
14.03.2018 13:20
Вимагаємо дати журналісту Фікрету Гусейнлі можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів – заява ГО
Вимагаємо дати журналісту Фікрету Гусейнлі можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів – заява ГО
Низка громадських організацій звернулися Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Автори заяви також закликали Адміністрацію Президента, Міністерство закордонних справ та Міністерство Інформації України взяти ситуацію під свій контроль і докласти зусиль, щоб максимально забезпечити дотримання прав та свобод азербайджанського журналіста.  

Наводимо текст заяви повністю.

«Ми, українські медійні та правозахисні організації, звертаємося до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Ми вважаємо, що в Україні цьому журналісту загрожує серйозна небезпека. Це пов’язано, зокрема, зі спробою невідомих осіб у цивільному, деякі з яких говорили азербайджанською мовою, викрасти журналіста Гусейнлі 5 березня у Києві.

Ми вважаємо, що Фікрета Гусейнлі у жодному разі не можна екстрадитувати до третьої країни – Азербайджану у зв’язку з ризиком для його життя та здоров’я. Нагадуємо, що є відповідна Резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка висловлює стурбованість ситуацією з правами людини в Азербайджані. В цій резолюції прямо звучить ім'я і прізвище Фікрета Гусейнова у звязку з викраденням і тортурами, яких він зазнав в Азербайджані. Ми закликаємо правоохоронців прийняти кінцеве рішення, врахувавши всі озвучені ризики та небезпеки життю, здоров'ю та права Гусейнова у випадку його екстрадиції до Азербайджану.

Ми також закликаємо Адміністрацію Президента, Міністерство Закордонних Справ, та Міністерство Інформації України взяти ситуацію під свій контроль і докласти зусиль, щоб максимально забезпечити дотримання прав та свобод Ф.Гусейнова.

ГО Інститут масової інформації

ГО Платформа прав людини

ГО Центр інформації про права людини

ГО Детектор Медіа

ГО Центр демократіі та верховенства права

ГО "Інтерньюз-Україна"» 

Нагадаємо, азербайджанський опозиційний журналіст Фікрет Гусейнлі учора пізно ввечері звернувся до міжнародного співтовариства, США, Євросоюзу та Королівства Нідерландів з проханням допомогти йому залишити Україну.

Про це Фікрет Гусейнлі написав на своїй сторінці в Facebook.

Як писав «Детектор медіа», азербайджанський опозиційний журналіст Фікрет Гусейнлі заявив, що 5 березня його намагались викрасти у Києві з орендованої квартири. Сам журналіст вважає, що його хотіли затримати і екстрадувати до Азербайджану. Йому вдалося втекти, вистрибнувши з вікна, при цьому він поранив руку.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Фікрет Гусейов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY