detector.media
13.03.2018 15:25
Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи
Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи
13 березня у Корольовському суді Житомира розпочали розгляд по справі блогера Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. Захиснику блогера Руслану Берещенко суд дав два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

Про це повідомляє «Житомир.info».

За словами адвоката, раніше він не мав змоги ознайомитися з матеріалами справи.

«Я не був не ознайомлений, а мені не було відкрито матеріали справи. Стаття 290 КПК чітко визначає, що матеріали відкриваються у процесі досудового розгляду. На минулому судовому засіданні суд відмовився повертати прокурору обвинувальний акт та переходити на стадію досудового розслідування. Стаття 290 не передбачає розкриття матеріалів під час перерви у судовому засіданні, коли суд переходить до безпосереднього судового розгляду справи. Тому я чекав, яким чином, можливо, якоюсь ухвалою чи іншим чином, як передбачено ст. 290, буде мені запропоновано відкрити матеріали, але я цього не дочекався», – пояснив адвокат.

Натомість прокурор запевняє, що 19 лютого направив на адресу адвокату відповідний лист, де вказав, що той має можливість ознайомитися з матеріалами справи.

«Частина 11 ст. 290 чітко вказує, що матеріали можуть бути надані та відкриті стороні на будь-якій стадії у ході судового провадження. Таким чином, це просто пряма маніпуляція юридичними нормами. Я вважаю, що тут необхідно справді надати конкретний строк даній особі на ознайомлення, якщо вона протягом цього строку не ознайомиться, то ми будемо вважати, що вона скористалась своїм правом на ознайомлення і на відкриття матеріалів кримінального провадження», – сказав під час засідання прокурор Вадим Левченко.

Суд вирішив дати адвокату Берещенку другу спробу на вивчення та ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, та переніс розгляд справи на 29 березня 2018 року.

«Враховуючи, що на даній стадії судового розгляду захисник Берещенко бажає ознайомитись з матеріалами справи для того, щоб здійснювати відповідний захист обвинуваченого Муравицького, судом буде надана перерва і визначений час до 29.03.2018 до 11-00, щоб ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, які знаходяться у прокурора», – зачитала суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Нагадаємо, блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йомму про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський блогер з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взято під варту. Пана Муравицького було арештовано без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює у державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрілансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано досуду.

15 лютого Корольовський районний суд Житомира продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 15 квітня блогеру Василю Муравицькому, якого звинувачують у державній зраді.

Фото: «Житомир.info»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY