detector.media
11.03.2018 12:31
Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)
Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)
На думку опитаних французів, журналістика грає важливу роль і приносить користь демократичному суспільству.

На це вказують дані опитування, опубліковані в неділю газетою Le Journal du Dimanche.

Опитування було здійснено службою Viavoice на замовлення найбільших ЗМІ, зокрема, медіахолдингів France Televisions і France Medias Monde.

Значну увагу в опитуванні було приділено ставленню населення до фейкових новин. На те, що в соціальних мережах і в інтернеті поширюється все більше чуток і неправдивої інформації вказали 87% французів. При цьому 71% вважає, що «все важче відрізнити сайти справжніх ЗМІ, що містять достовірну інформацію, від тих, на яких фігурують неперевірені відомості».

У зв'язку з цим 70% французів вважають, що «для державних органів нормально забороняти фейкові новини, оскільки вони мають все більший вплив на вибір виборців та на демократію». Протилежної думки дотримуються лише 20%.

Проте 67% респондентів відзначають, що, на їхню думку, «влада і юстиція не мають у своєму розпорядженні можливістей визначити, чи є новини фейковими, і робити це, перевіряючи інформацію, повинні самі журналісти».

Опитування також підтвердило, що переважна більшість французів - 92% - упевнені в користі журналістики. З них 42% вважають, що журналістика «дуже корисна» для суспільства.

Переважна більшість опитаних (84%) - відповідаючи на питання анкети, підкреслили, що «журналістика буде існувати завжди і нормального суспільства без ЗМІ бути не може».

40% респондентів згодні з твердженням, що якісна інформація надається в ЗМІ не безкоштовно, а платно. 49% учасників опитування із цим не згодні, а 11% не визначилися.

Опитані французи очікують, що журналісти перевіряють неправдиву інформацію та чутки (61%), надають практичну інформацію, корисну в повсякденному житті (49%), виявляють незаконні або шокуючі факти та практики (48%). Натомість лише 27% очікують, що ЗМІ допомагатимуть їм скласти думку з певного питання, а 26% - що висвітлюватимуть життя звичайних людей.

Як зазначив з цього приводу голова відділу досліджень Viavoice Орельєн Прюдом, «французи висловлюються в першу чергу за існування таких ЗМІ, які будуть подавати суспільству сигнали тривоги та інформувати його. А не за ЗМІ, які дотримуються певної політичної позиції і вказують людям, що їм слід думати з того чи іншого приводу». 

Опитування було проведено в період з 12 по 15 лютого на основі репрезентативної вибірки в 1008 осіб у віковій групі з 18 років.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY