detector.media
08.03.2018 12:00
На Волині за скаргою активіста відкрито касаційне провадження по доступу до інформації
На Волині за скаргою активіста відкрито касаційне провадження по доступу до інформації
Волинський активіст Михайло Шелеп подав касаційну скаргу на ухвали Волинського окружного адміністративного суду та Львівського апеляційного адміністративного суду щодо Волинської обласної ради, яка несвоєчасно оприлюднила проекти рішень на офіційному сайті. За скаргою відкрито касаційне провадження

Про це повідомляє «Доступ до правди».

У суді проти облради активіст намагався довести, що чиновники порушили ЗУ «Про доступ до публічної інформації» в частині термінів оприлюднення рішень, а отже, її рішення щодо здачі в оренду лісових угідь Цуманської пущі є незаконними. Суд і першої, і другої інстанції став на сторону облради.  

«Наша вимога проста – просимо суд скасувати скандальні рішення облради від 12 квітня 2017 року, якими вона «порізала» територію Цуманської пущі і віддала їх двом так званим ГО-шкам під мисливські угіддя», - говорить Михайло Шелеп.

«Доступ до правди» повідомляє, що проект рішення по Цуманській пущі облрада оприлюднила за 10 днів перед прийняттям і нагадує, що згідно з п. 12 ст.15 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Юридичну підтримку справі здійснює Центр демократії і верховенства права. 

Нагадаємо, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав 614 протоколів на посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування за порушення права на доступ до інформації й права на звернення у 2017 році. Всі протоколи й матеріали справ були спрямовані в місцеві суди для подальшого розгляду.

За даними дослідження ІМІ, у 2017 році на неокупованій території України зафіксовано 276 випадки порушень свободи слова.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у 2017 році року вдвічі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY