detector.media
07.03.2018 17:05
«Чорні списки» артистів не повинні використовуватися у боротьбі зі ЗМІ - Княжицький
«Чорні списки» артистів не повинні використовуватися у боротьбі зі ЗМІ - Княжицький
Голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький вважає, що «чорні списки» артистів повинні формуватися кваліфіковано, а не піарно, і не використовуватися у боротьбі зі ЗМІ.

Таку думку Микола Княжицький висловив під час робочої наради з представниками органів влади та українських медіа груп щодо порядку складання «Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», що відбулася у вівторок, 6 березня.

Правила та критерії формування списків заборонених артистів мають бути чіткими і зрозумілими суспільству та застосовуватися не вибірково. Водночас підхід до формування цих списків має бути виваженим, наголосив пан Княжицький.

«Очевидно, що поява в наших ЗМІ людей, які виступають з антиукраїнською риторикою чи помічені в системній діяльності проти нашої країни, є неприпустимою. З іншого боку, залишається спірним питання чи забороняти, наприклад, фільм, в якому взяли участь як ті артисти, які підтримують публічно Україну, так і ті, хто  за тих чи інших обставин висловився некоректно», - зазначив народний депутат.

Він також підкреслив, що реалізація українського законодавства щодо заборони російських акторів має бути максимально прозорою.

«Мета нашої зустрічі – обговорити проблемні питання в цій сфері. Ми бачимо, що діючі норми часто використовуються у боротьбі одних медіа груп проти інших та для здійснення політичного тиску на ЗМІ. Завдання держави – виробити однаковий і логічний підхід до всіх українських медіа», - підкреслив Микола Княжицький.

Він також завважив, що спільними зусиллями законодавців, представників виконавчої влади та медіаспільноти після початку російської агресії вдалося підняти виробництво власного українського продукту і позбутися постколоніального впливу Російської Федерації. В заході взяли участь представники Міністерства культури, Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Державного агентства з питань кіно, Індустріального телевізійного комітету та представниками медіа спільноти.

Як повідомляв «Детектор медіа», українські медіагрупи розробили і передали главі уряду проект постанови про порядок складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Про це йшлося у зверненні до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, оприлюдненому на сайті Індустріального телевізійного комітету. Лист датовано 15 лютого, його підписали Олександр Ткаченко («1+1 медіа»), Володимир Бородянський (StarLightMedia), Євген Лященко («Медіа Група Україна»), Сергій Созановський (Film.ua Group) і Влад Ряшин (Star Media).

Водночас лист не було підписано представниками «Інтер Медіа Груп», оскільки ця медіагрупа має окрему принципову позицію з питань, викладенних у листі, повідомляє ІТК.

Керівники медіагруп просили главу уряду розглянути запропонований проект і в разі погодження – дати відповідні доручення для розгляду та затвердження проекту Кабінетом Міністрів.

Також керівники медіагруп просили про окрему зустріч із прем’єр-міністром для обговорення порядку складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також порядку фінансування українських телевізійних фільмів Міністерством культури.

Фото: BukNews

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY