detector.media
07.03.2018 11:59
У Києві невідомі намагалися викрасти журналіста Фікрета Гусейнлі
У Києві невідомі намагалися викрасти журналіста Фікрета Гусейнлі
Особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції, 5 березня намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві.

Про це 7 березня повідомив Центр інформації про права людини, посилаючись на інформагенцію «Turan»

Сам Фікрет Гусейнлі вважає, що його хотіли затримати і екстрадувати до Азербайджану. Серед осіб у цивільному були люди, які розмовляли азербайджанською мовою.

Журналістові вдалося втекти, вистрибнувши з вікна, при цьому він поранив руку.

«Наразі він у відносно безпечному місці. Але його шукають усюди», – повідомляє «Turan».

Про інцидент поінформоване посольство Нідерландів.

Як повідомив Фікрет Гусейнлі Центру інформації з прав людини, за ним упродовж дня стежили, а коли він близько 23:00 повернувся додому, до нього прийшли четверо чоловіків.

«Вони повідомили, що хочуть мене затримати через те, що я нібито перебуваю в базі Інтерполу, і тому вони повинні відвезти мене в поліцію. Вони сказали, що є рішення про екстрадицію до Азербайджану. Вони не представилися, і я їх вперше бачив», – розповів журналіст. За його словами, спочатку він спілкувався з невідомими через зачинені двері, але потім відчинив їх, оскільки люди в цивільному намагалися їх виламати.

Коли він відкрив двері, його вдарили в живіт, ліву ногу і праву руку, а також душили. Втрутилися сусіди, викликали власника квартири, невідомі сказали, що чекатимуть на нього у машині, тоді йому й вдалося втекти.

Як повідомляв «Детектор медіа», 14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

До суду Фікрет Гусейнов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в місті Переяславі-Хмельницькому.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт в апеляції.

Директор російської редакції азербайджанського каналу Turan TV Емін Ахмедбеков розповсюдив заяву, у якій він твердить, що видача Азербайджану журналіста каналу Гусейнова загрожує його життю і здоров’ю. 

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

20 грудня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення щодо переносу на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Фікрет Гусейов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY