detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
07.03.2018 11:20
Суд скасував виправдувальний вирок офіцеру МВС, який був підозрюваним у побитті фотокора Ігоря Єфимова
Суд скасував виправдувальний вирок офіцеру МВС, який був підозрюваним у побитті  фотокора Ігоря Єфимова
Верховний Суд колегією суддів Касаційного кримінального суду скасував виправдувальний вирок екс-заступнику командира батальйону патрульної служби Управління МВС в Черкаській області Петру Паливоді, який керував співробітниками міліції, що у часи Євромайдану побили фотокореспондента газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова у Черкасах

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки України (НСЖУ).

Касаційний суд зазначив, що «апеляційний перегляд кримінального провадження відбувся формально, а ухвалу апеляційного суду не можна визнати законною, обґрунтованою та вмотивованою». Тож рішення Апеляційного суду визнано неправомірним і справу спрямовано на перегляд.

«Детектору медіа» пан Єфімов уточнив, що засідання було 8 лютого.

«Мене на суді не було. Я отримав листа (постанову суду – ДМ)… Буде апеляція», – повідомив фотокор.

Секретар НСЖУ, правозахисник Валерій Макеєв нагадує, що справа пана Єфімова «від самого початку починалася з численними порушеннями», бо було відкрито провадження не через побиття журналіста, а через службову недбалість щодо керівника підрозділу, який не проконтролював дії своїх підлеглих.

«Належні докази, аби довести бодай недбальство, в прокуратури є. Але засмучує, що справа розглядається не за статтями, пов’язаним з діяльністю журналіста. І наслідки такого ставлення судів ми, на жаль, бачимо постійно. Лишається бодай маленька надія, що буде певна сатисфакція», – зазначив пан Макєєв.

Голова Спілки Сергій Томіленко вважає, що справедливості вдається домогтися завдяки резонансу – у Черкасах, Києві та на рівні Міжнародної федерації журналістів проводилися акції солідарності з паном Єфімовим.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфимову беркутівці побили та розбили голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою. Того дня на дамбі він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому у цьому. Кілька представників МВС, приховавши обличчя, нанесли фотографу удари кийками. Лікарі діагностували у Єфімова травму голови зі струсом головного мозку, рани м’яких тканин, вивих плеча, садини та інші.

5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах 20 лютого 2014 року.

12 грудня Соснівський суд Черкас виправдав підсудного, одного з тодішніх правоохоронців, Петра Паливоду, який на момент побиття журналіста стажувався на посаді заступника командира батальйону, виправдали. У січні Єфімов подав апеляційну скаргу на вирок Соснівського районного суду м.Черкаси від 12 грудня 2016 року.

30 березня Апеляційний суд Черкаської області виправдав колишнього заступника командира батальйону патрульної служби У МВС у Черкаській області Петра Паливоду, який був підозрюваним у побитті Ігора Єфімова

 

Фото постанови суду: НСЖУ

Фото Ігоря Єфімова: Facebook Ігора Єфімова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY