detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
05.03.2018 15:01
Нацрада просить суд призначити нову експертизу контенту СТБ, оскільки виявила в судового експерта конфлікт інтересів
Нацрада просить суд призначити нову експертизу контенту СТБ, оскільки виявила в судового експерта конфлікт інтересів
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення подала до Окружного адміністративного суду міста Києва клопотання про призначення повторної судово-психологічної експертизи контенту телеканалу СТБ у справі за позовом СТБ проти Нацради щодо скасування штрафу 1,6 млн грн. Про це «Детектору медіа» повідомила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Ольга Герасим’юк розповіла, що призначену судом експертизу проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) Міністерства юстиції, який надав свій висновок 28 грудня 2017 року, і цей висновок – на користь телеканалу СТБ. «Ми подали клопотання до суду передати експертизу до іншого закладу, оскільки виявили у КНДІСЕ конфлікт інтересів», – зауважила заступниця голови Нацради.

Нацрада виявила з відкритих джерел, що відділ психологічних досліджень КНДІСЕ очолює Юрій Ірхін, який бере участь у різних програмах телеканалу СТБ в якості експерта з юридичної психології (зокрема, у проектах «Документальний детектив», «За живе!», «Вікна-новини», «Один за всіх»). Юрій Ірхін є безпосереднім керівником судового експерта Е. Литвиненка, який готував висновок у справі за позовом СТБ проти Нацради.

На думку Нацради, виявлені факти свідчать про конфлікт інтересів і неможливість незалежної та об’єктивної судової експертизи. Тому Нацрада просить суд призначити повторну судово-психологічну експертизу в іншій установі – у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС.

«Детектор медіа» звернеться по коментар до телеканалу СТБ щодо висновків судової експертизи та зауважень Нацради.

Нагадаємо, рік тому, 9 березня 2017 року, Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – трансляцію програм та передач або їх відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. Раніше за це ж порушення телеканал СТБ отримав попередження 28 липня 2016 року після позапланової перевірки.

Нацрада спиралася, в тому числі, на висновок Незалежної медійної ради, що показ на СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дітей, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00. Також Нацрада підкріпила свою позицію рішенням Громадської ради при Нацраді, експертними висновками Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології та листом Жіночого консорціуму України – усі вони тією чи іншою мірою стверджували, що контент каналу СТБ може завдати шкоди дітям.

СТБ не сплатив штрафу та оскаржив у суді і попередження, і штраф. В обох випадках суд призначив судову експертизу та до отримання її результатів зупинив провадження у справі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY