detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
05.03.2018 13:04
«Нападники» на знімальну групу «Аверса» поскаржилися на журналістів до поліції та Нацради (ОНОВЛЕНО)
«Нападники» на знімальну групу «Аверса» поскаржилися на журналістів до поліції та Нацради (ОНОВЛЕНО)
ТОВ «Цунамі», яке журналісти телеканалу «Аверс» звинуватили в побитті і в незаконній діяльності, вимагають спростування інформації, що зачіпає ділову репутацію підприємства.

Про це «Детектору медіа» повідомили з ТОВ «Цунамі».  

Представники ТОВ «Цунамі» написали до Рожищенського відділення поліції ГУНП у Волинській області заяву про «вчинення групою осіб діянь, що містять ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.162, ч.1 ст. 231, ч.1 ст. 293 ККУ». У заяві йдеться про те, що «група у складі чотирьох осіб» (як з’ясувалося згодом, редакційні посвідчення журналістів були прострочені – ред.) без відома та волі власників проникли на приватну територію, здійснили відео- та фотозйомку приватного володіння, збирання відомостей, що становлять комерційну таємницю, грубе порушення громадського порядку, перешкоджання роботі підприємства.

Заявники просили внести ці відомості до ЄРДР, щоправда, це не було зроблено. Тоді представники підприємства поскаржилися на «бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні даних до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення» до Рожищенського районного суду Волинської області. Під час розгляду скарги слідчий пояснив суду, що дані внесені не були тому, що 26 лютого вже було зареєстровано кримінальне провадження про побиття журналістів. Однак суд виніс ухвалу, якою задовільнив скаргу ТОВ «Цунамі». (Скан-копії відповідних документів є в розпорядженні «Детектора медіа» - ред.)

У понеділок, 5 березня, рішення суду таки було виконано, дані, викладені в заяві представників підприємства, внесено до ЄРДР і відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.162 ("Незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку"). Органом досудового розслідування визначено Рожищенське відділення поліції ГУНП у Волинській області.  

«Цунамі» також поскаржилися на журналістів до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, представникові Нацради у Волинській області і директорці ТРК «Аверс», вимагаючи спростування даних, поширених у прайм-таймі телепрограми «Новини на часі», на сайті «Волинські новини» та в Youtube, які «не відповідають дійсності і зачіпають ділову репутацію» заявників.

У скарзі зокрема зазначається, що журналісти необґрунтовано звинуватили «деревообробне підприємство, яке є легальним суб’єктом господарювання, виробником і великим платником податків», а «відомості про нібито сотні немаркованої деревини, напад озброєних чоловіків на журналістів, побиття і викрадення телефону… не підтверджені жодними доказами».

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 лютого телеканал «Аверс» заявив про перешкоджання та напад невідомих чоловіків на знімальну групу каналу на території ТзОВ «Цунамі» у місті Рожище Волинської області. 

За інформацією каналу, озброєні чоловіки напали на знімальну групу під час проведення відеозйомки в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дуба.

У коментарі ІМІ виконуючий обов’язки заступника начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Андрій Литвин повідомив, що за заявами журналістів порушено кримінальне провадження за статтею 171 КК України.

Також він зазначив, що під час конфлікту журналістів не били, і вони не отримали жодних тілесних ушкоджень.

У компанії «Цунамі», куди «Детектор медіа» звернувся за поясненнями, спростували звинувачення журналістів на свою адресу і своєю чергою повідомили, що готують відповідні скарги, позаяк журналісти вторглися без дозволу і відповідних документів на приватну територію, наражалися там, попри попередження, на небезпеку (працював кран) і посягали на комерційну таємницю. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY