detector.media
05.03.2018 10:22
Мовний «закон Колесніченка-Ківалова» визнано неконституційним через системні порушення при його ухваленні – голова КСУ
Мовний «закон Колесніченка-Ківалова» визнано неконституційним через системні порушення при його ухваленні – голова КСУ
Конституційний суд України визнав так званий «закон Колесніченка-Ківалова» неконституційним через системні порушення процедури його ухвалення, в тому числі не тільки порядок голосування, але й порядок розгляду й інші вимоги до цього процесу.

Про це розповів в ефірі програми «Ваша Свобода» новообраний голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук.  

«Суд вирішив, що процедура ухвалення цього закону є неконституційною, - сказав пан Шевчук. - Дуже системні були порушення. У тому числі не тільки порядок голосування, що відбувався тоді у залі, а й порядок розгляду й інші вимоги до цього процесу».

У відповідь на репліку ведучої програми Інни Кузнецової, мовляв, деякі оглядачі назвали це рішення КСУ революційним, а інші – відкритою «скринею Пандори», Святослав Шевчук завважив, що з цього приводу «не треба панікувати».

«Якщо будуть брутальні порушення законодавчого процесу, звичайно, будемо реагувати. А що стосується того (такі є твердження), що всі зараз закони ось так можна визнати неконституційними – це сміливе ствердження деяких авторів, політологів або політиків, - зазначив голова КСУ. - Cуд дав відповідь, цей закон неконституційний. Якщо процедура порушена, то немає сенсу розглядати змістовну частину.

Коли рішення виходить, особливо таке, яке має великий резонанс, звичайно, не всім це рішення подобається. Є ті, хто хоче вдосконалити. Є різні думки. Це нормально. Головне, що суд дав відповідь, що цей закон неконституційний. Є загальний підхід, що якщо процедура порушена, то немає сенсу розглядати змістовну частину. Який сенс розглядати змістовну частину, коли відбулося порушення процедури прийняття закону? І ці аргументи зазначені у самому тексті рішення».

Пан Шевчук також повідомив, що на сайті КС обов’язково будуть оприлюднені окремі думки суддів з цього приводу.

«Відповідно до ухваленого регламенту – 12 діб на оприлюднення окремої думки… Тоді ми зможемо оприлюднити дискусію».

Як повідомлялося, 28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики». Закон було визнано неконституційним.

Нагадаємо, Закон «Про засади державної мовної політики» був ухвалений Верховною Радою 3 липня 2012 року і набув чинності 10 серпня 2012 року. Законопроект внесли народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов 7 лютого 2012 року. Закон встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%.

23 лютого 2014 року Верховна Рада скасувала цей закон, прийнявши проект Закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України “Про засади державної мовної політики“». Але ані в.о. Президента Олександр Турчинов, ані Президент Петро Порошенко його не підписали і не ветували. Таким чином, закон Ківалова – Колесніченка досі діє.

17 листопада 2016 року Конституційний Суд України мав розглянути справу за поданням 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції України Закону «Про засади державної мовної політики», але оголосив перерву в розгляді справи.

Фото: radiosvoboda.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY