detector.media
03.03.2018 17:50
ІМІ вимагає негайно розслідувати та покарати силовиків, які атакували журналістів
ІМІ вимагає негайно розслідувати та покарати силовиків, які атакували журналістів
Інститут масової інформації вимагає негайно розслідувати і притягнути до відповідальності силовиків, які атакували журналістів, а також закликає змінити наявну систему ідентифікації спецпризначенців.

Про це «Детектору медіа» повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, коментуючи інформацію від журналістів про перешкоджання їхній діяльності під час висвітлювання сутичок під Верховною Радою вранці 3 березня.

«Давно не траплялося, щоб на акціях протесту спецпризначенці атакували журналістів з професійними камерами і посвідченнями. Така ситуація є неприпустимою. У нас, по-перше, є питання щодо рівня професіоналізму спецпризначенців, які були задіяні в інциденті. По-друге, є питання щодо відсутності чіткої і видимої ідентифікації спецпризначенців. Їхні особисті номери зараз нанесені на нижню частину шоломів, ззаду, що ускладнює встановлення винних у злочині. Ми вважаємо, що таку практику ідентифікації спецпризначенців потрібно однозначно міняти. Запровадження видимої ілентифікації допоможе уникнути таких інцидентів у майбутньому», – сказала виконавча директорка ІМІ.

«Ми вимагаємо від правоохоронних органів негайно розслідувати і притягнути до відповідальності всіх винних осіб, і будемо уважно стежити за перебігом подій», – додала пані Романюк.

Як раніше повідомлялося, під час сутичок під стінами українського парламенту вранці 3 березня від дій поліції постраждав журналіст Сергій Нужненко. За словам кореспондента, при ньому було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Проте працівник поліції наблизився до нього зі спини та розпилив уміст балончика йому в обличчя. Сергію Нужненку діагностували хімічний опік, станом на 17:30 він перебуває в лікарні.

Також про застосування сили до себе з боку правоохоронців заявили у Facebook журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов та «Інсайдера» Влад Красінський. Зокрема, Кутєпов повідомив, що один з правоохоронців штовхнув його ногою та нецензурно сказав відійти.

Натомість журналіст Reuters Сергій Каразій у Facebook, навпаки, відзначив адекватну поведінку правоохоронців під час силових дій.

Речник МВС Артем Шевченко у коментарі «Детектору медіа» закликав журналістів, які вважають, що їхні права порушено, писати заяви до поліції та прокуратури.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY