detector.media
Єлизавета Мосійчук
03.03.2018 16:16
Артем Шевченко закликав постраждалих журналістів писати скарги до поліції та прокуратури і порадив, як уникати конфліктів із силовиками
Артем Шевченко закликав постраждалих журналістів писати скарги до поліції та прокуратури і порадив, як уникати конфліктів із силовиками
Речник МВС закликав постраждалих журналістів писати скарги до поліції та прокуратури, а на майбутнє не намагатися бути в лавах правоохоронців під час подібних сутичок і максимально ідентифікувати себе як представників ЗМІ.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до речника МВС Артема Шевченка щодо інформації від журналістів про перешкоджання їхній діяльності під час висвітлювання сутичок під Верховною Радою вранці 3 березня.

Зокрема, ми поставили питання, чому правоохоронці були без розпізнавальних знаків (під дописом у Facebook журналіста Богдана Кутєпова коментатори активно обговорювали, що на правоохоронці не було розпізнавальних знаків, а сам журналіст заявив, що на шоломі поліцейського також не було номера) і як можуть бути силовики покарані за грубі дії щодо журналістів, якщо вони будуть підтверджені.

Артем Шевченко заявив, що правоохоронці не могли не мати розпізнавальних знаків: «Не може так бути, всі правоохоронці марковані у нас згідно із законом про Нацполіцію: шевронами, жетонами, написами «Поліція», деякі з жилетками «Поліція». Під час акцій жетони можуть бути не на видному місці, тому що зима і одяг, є ризик втратити жетон, але мінімально необхідний відповідно до закону про Нацполіцію набір – шеврон, напис «Поліція», формений одяг у всіх поліцейських був. Є номери на шоломах. Я припускаю, що не на всіх можуть ще бути, але на більшості є».

Про випадок із журналістом «Радіо Свобода» Сергієм Нужненком, який стверджує, що поліцейський навмисно розпилив вміст газового балончика йому в обличчя, речник МВС приніс вибачення, але зазначив, що потрібні ще докази, окрім слів кореспондента. «Щодо випадку з «Радіо Свобода» - ми просимо вибачення. Я не спростовую, що міг статися ексцес і якийсь поліцейський надмірно застосував силу чи засіб, але я не побачив цьому поки що об’єктивних доказів, окрім слів самого репортера. Це може бути правдою, звісно, але хотілося б трішки більше доказів і заяву, описані в заяві свідчення цього – і будемо розбиратись», - сказав пан Шевченко.

Також він прокоментував скаргу у Facebook журналіста «Інсайдера» Влада Красінського: «Я не виключаю, що в колотнечі, в сутичці, коли багато людей і багато активних дій, і якщо журналісти прагнуть потрапити в епіцентр дій серед лав поліцейських, могли бути якісь ексцеси. Зокрема, в «Інсайдера» я бачив, що людина хотіла бути серед правоохоронців, у їхній лаві. І коли правоохоронці йому сказали: «Відійдіть, будь ласка, вбік, ви заважаєте нам. Збоку, зі сторони фіксуйте дії», - журналіст не захотів. І відбувся якийсь конфлікт, і поліцейський його відштовхнув чи відвів. Так, він вважає, що відштовхнув. По тому відео, що журналісти «Інсайдера» оприлюднили, видно, що правоохоронець декілька разів говорив: «Відійдіть, будь ласка, вбік, збоку ви будете все бачити». Чомусь людина не дослухалась».

Артем Шевченко закликав журналістів, які вважають, що їхні права порушено, писати заяви до поліції та прокуратури: «Якщо ті особи напишуть заяви про перешкоджання своїй журналістській діяльності і наведуть докази цього, безумовно [буде розслідування]. Безумовно, якщо вони переконані, що це вчиняли правоохоронці, – треба одразу писати заяви і в поліцію, і в прокуратуру».

Щодо того, яку відповідальність можуть понести правоохоронці, якщо їх визнають винними, пан Шевченко відповів: «Відповідно до того, як будуть кваліфіковані їхні дії, за якою статтею. Чи буде кримінальне провадження, чи буде достатньо підстав відкривати кримінальне провадження, чи не буде. Адже правоохоронці на те й правоохоронці, щоб діяти за законом так, як їм треба».

Також речник МВС закликав представників преси якомога чіткіше себе ідентифікувати під час висвітлювання подібних заходів: «Ще раз закликаю всіх журналістів під час висвітлення поліцейських дій використовувати максимально можливі ідентифікатори себе як журналіста. Даруйте, але в зимовий період посвідчення, яке не завжди видно, в колотнечі воно може не кидатися в очі, вочевидь є недостатнім. Закликаємо завжди і скрізь взимку використовувати світловідбивні жилети, які б чітко ідентифікували працівників преси».

Як раніше повідомлялося, під час сутичок під стінами українського парламенту вранці 3 березня від дій поліції постраждав журналіст Сергій Нужненко. За словам кореспондента, при ньому було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Проте працівник поліції наблизився до нього зі спини та розпилив уміст балончика йому в обличчя.

Також про застосування сили до себе з боку правоохоронців заявили у Facebook журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов та «Інсайдера» Влад Красінський. Зокрема, Кутєпов повідомив, що один з правоохоронців штовхнув його ногою та нецензурно сказав відійти.

Натомість журналіст Reuters Сергій Каразій у Facebook, навпаки, відзначив адекватну поведінку правоохоронців під час силових дій: «Про роботу преси і поліції сьогодні. В цьому сенсі найбільш адекватна поліція за 27 років. Зайшов, відзнявся, записав всіх кого треба з обох боків, вийшов. Жодних перешкод. Пару збуджених поліцейських огризнулись пару раз, але далі того не пішло. Знаю що в одного з колег склалось інше враження, але на те, можливо, були якісь причини. Загалом ЗМІ і силовики цілком можуть співіснувати. Доведено в Україні. PS. Зимою 2013-14 в аналогічній ситуації я якщо б і зайшов в середину периметра оточеного «Беркутом», то вже б не вийшов. Про «відзнявся» мови нема».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY