detector.media
26.02.2018 10:38
Українська кіберполіція затримала хакера, за яким «полювали» правоохоронці тридцяти країн
Українська кіберполіція затримала хакера, за яким «полювали» правоохоронці тридцяти країн
У Києві затримали організатора міжнародної злочинної платформи «Avalanche», яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів. У понеділок, 26 лютого, суд у Полтаві обиратиме йому запобіжний захід.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.  

Поліцейські виявили у зловмисника паспорт громадянина України на ім'я іншої особи, за яким він прибув до столиці. Також під час обшуку на орендованій ним квартирі поліцейські вилучили ноутбук, гроші та флеш-накопичувачі.

У ліквідації мережі «Avalanche», що функціонувала сім років, були задіяні правоохоронці тридцяти країн. 30 листопада 2016 року поліцейські провели міжнародну спецоперацію з ліквідації цієї кібермережі. Тоді у Полтаві правоохоронці затримали й організатора цієї злочинної діяльності – 33-річного місцевого мешканця.

1 грудня 2016 року Жовтневий районний суд м. Полтави розглянув клопотання представника Генеральної прокуратури України про його арешт. У обранні саме такого запобіжного заходу суд відмовив, після чого підозрюваний зник із зали суду. Пізніше його було оголошено у міжнародний розшук, йдеться в повідомленні.

Відповідно до українського законодавства, йому інкримінують причетність до вчинення кількох кримінальних правопорушень: ч. 3 ст. 209, за ч. 1 ст. 361, ч. 2 ст. 342 та ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Водночас прокуратура Вердена і поліція Люнебурга (Федеративна Республіка Німеччина) розслідують кримінальну справу щодо міжнародної платформи злочинної інфраструктури, відомої як «Avalanche», що використовувалась як майданчик для запуску та управління масових глобальних шкідливих атак і відмивання грошей. У Німеччині, за оцінками експертів, це спричинило збитків на понад 6 мільйонів євро. Крім того, грошові втрати, пов'язані з кібератаками, проведеними через мережу «Avalanche», за попередніми підрахунками, склали по всьому світу сотні мільйонів євро.

Як повідомляв «Детектор медіа», у Дніпрі співробітники Служби безпеки України спільно із Нацполіцією викрили хакерське угруповання, яке здійснювало кібератаки на центри обробки даних та автоматизовані системи управління технологічними процесами, у тому числі й об’єктів критичної інфраструктури. 

Фото: cyberpolice.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY