detector.media
20.02.2018 11:15
Вища рада правосуддя відповіла на інформзапит про зарплати своїх членів через рік
Вища рада правосуддя відповіла на інформзапит про зарплати своїх членів через рік
Вища рада правосуддя 16 лютого 2018 року відповіла на інформаційний запит ГО «Автомайдан», у якому запитувач просив надати інформацію про зарплати членів ВРП за січень 2017 року, датований 22 лютого 2017 року.

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Відповіді передував тривалий судовий процес, остаточний вердикт в якому виніс 15 травня 2017 року Вищий адміністративний суд України.

ВАСУ постановив, що Вища рада правосуддя неправомірно не надала на запит позивача публічну інформацію, яка є в її розпорядженні і, згідно з правовими нормами, не віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Також ВАСУ відхилив доводи представника Вищої ради правосуддя щодо того, що право позивача на доступ до публічної інформації не було порушено з огляду на доступність для нього цієї інформації внаслідок розміщення на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя рішення Вищої ради юстиції «Про затвердження штатної чисельності та штатного розпису Вищої ради юстиції», яким визначено зокрема розміри посадових окладів членів Вищої ради юстиції на 2017 рік.

«Вільне отримання інформації як засада права на доступ до публічної інформації чинним законодавством не обмежено умовою наявності чи відсутності у особи можливості отримати інформацію з інших джерел, а не від суб'єкта владних повноважень, який є розпорядником публічної інформації», - ідеться в постанові.

Проте навіть після рішення ВАСУ ВРП не надала відповіді на запит. У результаті ГО «Автомайдан» подав скаргу до Уповноважений Верховної Ради України з прав людини і тільки після цього отримав відповідь на свій запит.

Як повідомляв «Детектор медіа», у ВАСУ порахували, скільки касаційних скарг щодо права на доступ розглянули з 2014 року. У 2014 році ВАСУ розглянув 10 судових рішень, у 2015 – 65 рішень, у 2016 – 53, у першому півріччі 2017 року - 13 справ.

Таку статистику щодо здійснення касаційного перегляду судових рішень у справах доступу з 2014 по 2017 рік суд повідомив у відповіді на запит Харківської правозахисної групи. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY