detector.media
19.02.2018 09:20
ЦЕДЕМ закликає Державну архівну службу відкликати документ щодо конфіденційної інформації
ЦЕДЕМ закликає Державну архівну службу відкликати документ щодо конфіденційної інформації
Державна архівна служба України оприлюднила на своєму сайті проект Типової інструкції про порядок роботи з документами та іншими матеріальним носіями інформації, що містять конфіденційну інформацію, яким пропонується запровадити гриф «Конфіденційно». Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) вважає, що Інструкція не відповідає принципам і вимогам інформаційного законодавства та закликав архівну службу відкликати документ

Про це йдеться на сайті ЦЕДЕМу.

У ЦЕДЕМ вважають, що положення інструкції не відповідають Закону України «Про інформацію», Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про захист персональних даних».

«Так, базовими принципами інформаційного законодавства є принцип доступу до інформації, а не документу та виключне право фізичних та юридичних осіб визначати режим конфіденційності», – зазначає ЦЕДЕМ.

У ЦЕДЕМ повідомляють, що у випадку схвалення Інструкції, гриф «Конфіденційно» буде проставлятися як на документах, що містять персональні дані, котрі не завжди є конфіденційною інформацією, так і на документах, що становлять банківську, комерційну чи лікарську таємницю, щодо яких застосовується інший режим обмеження доступу.

«Центр демократії та верховенства права вважає, що підставами для віднесення інформації до конфіденційної є дозвіл фізичної чи юридичної особи, котра визначає режим конфіденційності такої інформації або приписи спеціальних законів, які зобов’язують розпорядників інформації дотримуватися режиму конфіденційності щодо інформації, отриманої від фізичних чи юридичних осіб», – зазначає ЦЕДЕМ.

Центр демократії та верховенства права закликає Державну архівну службу відкликати проект Інструкції, «як такої, що не відповідає принципам і вимогам інформаційного законодавства».

Нагадаємо, у листопаді заступник голови офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко висловила сподівання, що доступ до архівів в Україні буде удосконалено.

Фото: "Центр досліджень визвольного руху"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY