detector.media
16.02.2018 18:35
У Херсоні на виборах ректора вишу журналістам не дозволили бути присутніми під час підрахунку бюлетенів
У Херсоні на виборах ректора вишу журналістам не дозволили бути присутніми під час підрахунку бюлетенів
15 лютого виборча комісія Херсонського державного університету під час підрахунку голосів на виборах ректора проголосувала за видалення представників ЗМІ із заходу.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Журналіст газети «День» Іван Антипенко, який змушений був залишити захід, написав у поліцію заяву за фактом перешкоджання журналістській діяльності. 

«Я написав у заяві до поліції, що мені перешкоджали здійснювати журналістську діяльність. Власне – перешкоджали збирати інформацію під час підрахунку голосів на виборах ректора ХДУ. Я вказував присутнім, що вони порушують закон “Про друковані ЗМІ” та “Про інформацію”, але вони не реагували. Один з помічників кандидата в ректори показав витяг з постанови уряду №726 від 5 грудня 2014 р. (“Деякі питання реалізації статті 42 Закону України “Про вищу освіту.” – Ред.). Але, на мою думку, вона суперечить законам. Тобто це прецедент щодо реальної відкритості і гласності у державних установах. Мені не дозволили повноцінно висвітити суспільно важливу подію», – зазначив Іван Антипенко.

Водночас, як повідомляє видання «Мост», редактор цього видання Сергій Нікітенко залишився під час підрахунку голосів. Рішення щодо його присутності члени комісії ухвалили окремо. «Я сказав, що я не вийду, оскільки мені право перебувати гарантує закон. І вони окремо по мені проголосували», – зазначив у коментарі ІМІ Нікітенко.

Як пише видання, кандидати на посаду ректора, а також деякі члени комісії і спостерігачі закликали не виганяти журналістів.

Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що у вказаній постанові щодо питань реалізації статті 42 Закону України «Про вищу освіту» дійсно передбачене вичерпне коло осіб, котрі можуть бути присутніми під час підрахунку голосів.

«Проте постає питання відповідності положень зазначеної постанови чинному законодавству щодо гласності та відкритості, особливо у тому ключі, що зазначений навчальний заклад є державним і має відповідне фінансування з бюджету. Крім цього, цікаво звернути увагу на вибірковість комісії у прийнятті рішення щодо присутності чи відсутності журналістів (одного з журналістів допустили)», – прокоментував Максим Ратушний.

Нагадаємо, 13 лютого у Херсоні члени виборчої комісії не пустили журналістів на засідання виборчої комісії з виборів ректора Херсонської державної морської академії, де відбувався підрахунок голосів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY