detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14.02.2018 15:27
Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»
Голова Нацради обурений змістом «Артеменко.leaks»
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко обурений розповсюдженням у Facebook і на телеканалі «1+1» недостовірної або отриманої злочинним шляхом інформації про нього та йти у відставку у зв’язку із цим не збирається.

Про це Юрій Артеменко сказав «Детектору медіа», коментуючи появу Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», на яку у своїх сюжетах посилається телеканал «1+1», а депутати від партії УКРОП вимагають від Національного антикорупційного бюро перевірити викладені на цій сторінці матеріали.

«Мені дуже шкода, що загальноціональний канал у якості джерела інформації використовує недостовірні джерела або джерела, отримані незаконним шляхом», – сказав пан Артеменко. На його думку, мета творців сторінки «Артёменко.leaks» – робити скандали, маніпулювати і підтасовувати дані.

На запитання, чи дійсно його пошту зламали, голова Нацради відповів: «Я не знаю, чи зламана моя пошта, чи ні. Я можу сказати, що є певні фактичні дані: що я чоловік Олени Артеменко, що моя онука Поліна знялася у фільмі “Поліна”. Але є випадки, коли правда змішана з брехнею – дописуються діалоги, яки не було, вписуються фрази, яких я не казав».

Юрій Артеменко не захотів повідомляти «Детектору медіа», чи звернувся до правоохоронних органів з приводу можливого зламу його електронної скриньки та месенджерів. «Єдине, що можу сказати: тих, хто порушує закон, буде знайдено рано чи пізно», – зауважив він.

На запитання, чи порівнював він оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks» скріншоти з листуванням у своїй електронній скринці, пан Артеменко сказав, що «не читає цієї фігні». Водночас він назвав недостовірними деякі з оприлюднених «листувань».

Зі слів пана Артеменка, його «листування» з народним депутатом, колишнім заступником голови Нацради Григорієм Шверком про програму Наталі Влащенко на телеканалі ZIK є брехнею: «Виклали нібито моє листування з Григорієм Шверком про Наталю Влащенко. Мене виховали поважно ставитися до жінок, я ніколи собі б не дозволив таких висловів про жінку. Я подзвонив Наталі і сказав, що це брехня».

Голова Нацради також спростував, що за забороною серіалу «Свати» стоїть керівник телеканалу ICTV Олександр Богуцький: «Говорити, що Артеменко з Богуцьким заборонили Свати”, – це підміна понять. Артеменко нічого сам не забороняє, особистих рішень не приймає. Богуцький ніяких листів про заборону нам не писав. А от від Олександра Ткаченко у нас є лист із вимогою заборонити низку серіалів. Загалом Держкіно заборонило кількасот серіалів. Чому ж тут ідеться тільки про “Свати”?»

Юрій Артеменко звернув увагу на те, що телеканал «1+1» і партія УКРОП пов’язані з одним олігархом – Ігорем Коломойським: «У мене є запитання. Чому цю інформацію, яка здобута або злочинним шляхом, або є неправдивою, транслює телеканал, який належить одному з олігархів? І чому цю інформацію просять перевірити депутати з партії, яка пов’язана із цим олігархом?». Але на запитання, чи вважає він, що за цим скандалом стоїть Ігор Коломойський, пан Артеменко сказав: «Я не знаю, хто за цим стоїть. У мене немає даних, що це Коломойський або Ткаченко».

Голова Нацради не збирається йти у відставку, про доцільність якої заявив у програмі «Гроші» ведучий «1+1» Олександр Дубинський. «У мене є довіра членів Національної ради та громадських інституцій, які оцінюють нашу роботу. Мета багатьох, хто хоче розколоти країну, – заблокувати роботу Національної ради. Щоб мати можливість розпалювати ворожнечу, крутити заборонені фільми, порушувати права дітей тощо», – сказав він.

Насамкінець Юрій Артеменко порадив каналу «1+1» звернути увагу на себе: «Спочатку подивіться на свою організацію. Я дуже проти, щоб запитувати зарплатні дані журналістів, вважаю це порушенням банківської таємниці. Але детальний аналіз того, що відбувалося з Приватбанком” і чому держава мусила втрутитися і рятувати його, лунав усюди, крім каналу “1+1”».

Нагадаємо, 14 лютого стало відомо, що народні депутати з партії УКРОП звернулися до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника з вимогою дослідити матеріали Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», які, на думку депутатів, свідчать про «зловживання владою, корупцію та перешкоджання журналістській діяльності» з боку голови Нацради Юрія Артеменка.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася на Facebook 30 січня, а перший пост було оприлюднено 31 січня. На сторінці викладають зображення, що схожі на скріншоти листування в Gmail і Viber голови Нацради Юрія Артеменка із членами Нацради, іншими високопосадовцями та медіаменеджерами. З 8 лютого на цій сторінці також почали викладати нібито скріншоти листів народного депутата з «Блоку Петра Порошенка», колишнього заступника голови Нацради Григорія Шверка. Пости сторінки просуваються з допомогою рекламних інструментів Facebook. Також використовуються технології розкрутки з допомогою акантів, схожих на ботів, які активно репостять дописи сторінки.

5 лютого на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет, у якому журналісти посилалися на «зламане хакерами листування голови Нацради» – у кадрі демонстрували скріншоти, оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks». Також журналісти «Грошей» майже дослівно цитували деякі дописи «Артёменко.leaks», які супроводжували ці скріншоти. «Листування настільки детальні, що сумнівів у їх справжності майже немає», – сказав ведучий «Грошей» Олександр Дубинський. Він додав, що такий скандал має призвести до відставки чиновника.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася в мережі якраз тоді, коли майже всі члени Нацради пішли у відпустку, а сам Юрій Артеменко поїхав закордон. 3 лютого в смс-коментарі «Громадському радіо» Юрій Артеменко відмовився коментувати негативну інформацію про нього з Facebook, назвавши її фейком.

Зазначимо, що одним з лідерів партії УКРОП є колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації, один з найбагатших українських бізнесменів Ігор Коломойський. Він же є кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY