detector.media
Орест Лисюк
для «Детектора медіа»
12.02.2018 16:30
Олімпійські ігри є. Коментаторів немає
Олімпійські ігри є. Коментаторів немає
Олімпійські ігри на «UA: Першому» мало кого залишають байдужими. У Фейсбуці вже чимало відгуків на олімпійські трансляції – як негативних, так і позитивних. Ми отримали реакцію на фейсбучне обговорення від інсайдера, обізнаного з організацією висвітлення Олімпійських ігор Суспільним.

Дев'ятого лютого розпочалися зимові Олімпійські ігри у Пхьончхані (Південна Корея). Як і попередні, ці Ігри транслює «UA: Перший». І, які і раніше, навколо саме цього каналу розгортаються баталії з приводу коментування. Не хитруватиму й не казатиму, що ще під час Ріо сам не вимикав звуку, але тепер до звинувачень і «тицяння носом» у погані коментарі додалися просто абсурдні пасажі деяких громадських діячів / журналістів, що мають сотні й тисячі фоловерів у соціальних мережах, які читають як обґрунтовані, так і абсолютно незрозумілі звинувачення.

Почну з обґрунтованих.

Коментаторів на «UA: Першому» майже немає. Це факт. Андрій Столярчук, який коментує біатлон, чи не єдиний, кого можна слухати під час Олімпійських ігор. Це теж факт. Інші, серед яких мастодонт Савелій і молоді Ружицький і Шевякін, явно «вже» чи «ще» не коментатори рівня Олімпійських ігор. І це не дивно. Савелія на деякий час забуваємо — святе чіпати не можна. Більше про молодих. Інших (додаткових, нових, кращих) коментаторів немає. Наразі немає — і все.

Перед іграми «UA: Перший» зробив кволу спробу знайти нові обличчя для біатлону, але конкурс перетворився на ярмарок лайків і шерів, коли переможцями ставали ті, хто оперативно розсилав своїм друзям прохання поставити вподобання під його відео. Вихід був: знайти хороших суддів, які подивилися б кілька відео й відібрали би когось пристойного. Та по факту не було з кого обирати (привіт тим, хто писав у Фейсбуку про те, що коментатори займають місця тих, хто сидить у супермаркеті чи банку й хочуть на ефіри).

Крім того, неодноразово чув, що каналу потрібні толкові коментатори на олімпійські види спорту, але йти на канал, де триває реформа, оптимізація й до квітня у штат потрапити неможливо, ніхто не хотів. А чи взагалі був серед охочих хтось справді професійний у своїх коментарях? За моєю інформацією, менеджмент знайшов вихід: поставив молодих журналістів і редакторів коментувати Ігри з відомими в минулому (та частково й тепер) спортсменами. По факту зіткнулися дві стихії — один уміє говорити, але не знає, про що, інший (-а) знає, про що говорити, але не вміє цього робити. Шкода, що в нас немає практики Європи, коли спортсмени після завершення кар’єри йдуть у журналістику.

Ще одна тема, якої не можна оминути, — питання гендеру й толерантності. Так, часом проскакують пікантні фразочки від коментаторів. Тут уже претензія до керівництва каналу. Перед такими масштабними подіями потрібно проводити для журналістів і коментаторів тренінги. Донорів і партнерів у вас багато, наскільки відомо.

Тепер про необґрунтоване.

По-перше, оскільки в нас свобода слова, то у Фейсбуку і Твіттері всі пишуть усе, що хочуть. Але переходити на образи (часом серйозні) людей, яких в обличчя ніколи не бачив, — це, як мінімум, неповага до самого себе. Це про коментування змагань із санного спорту. Закрили тему.

Тепер про найабсурдніше, що довелося прочитати, — про коментаторів, які полетіли «за ваші гроші» на Олімпіаду. У Корею від каналу полетіло всього дві журналістки й два оператори. Все. Більше ніхто. Коментатори сидять у комірках із довоєнними телефонами (це побачив на включенні лижниці Валентини Шевченко) в «Олівці» і, дивлячись в екран (слава Богу, вже плазмовий), коментують Ігри. Ніхто, панове, ваших грошей із податків не витрачав на те, щоб у Корею слати коментаторів.

Поза тим, ніхто з ярих хейтерів не помічає іншого, якісно нового. Приміром, яка на «UA: Першому» крута олімпійська студія. Щодо ведучих студії, то це тема окремої розмови. Дехто там явно не вписується у формат. Але контент і гості заслуговують на тверду четвірку (за п’ятибальною шкалою), враховуючи, що всі можливі спортивні топи з НОКу тепер на іншому кінці світу.

Як писав Подерв’янський: «Ітогі подівьом». Трансляції Олімпійських ігор є — коментаторів немає. З об’єктивних причин. Тому не потрібно звинувачувати в цьому тих, кого посадили коментувати.

Фото: «UA:Перший»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY