detector.media
06.02.2018 11:34
Держкомтелерадіо відмовив у видачі дозволу на ввезення в Україну книги про радянський самогон
Держкомтелерадіо відмовив у видачі дозволу на ввезення в Україну книги про радянський самогон
Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Дресс-Шоу» у видачі дозволу на ввезення в Україну з території країни-агресора Росії трьох видань ТОВ «Видавництво АСТ»: «Юрий Поляков. По ту сторону вдохновения»; «Советский самогон по ГОСТу, коньяк, вино, наливки и настойки»; «Андрей Рубанов. Патриот»

Про це повідомила прес-служба Держкомтелерадіо.

Наказ про відмову видано на підставі рішення експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. Члени експертної ради визнали невідповідність змісту видання критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження. Зокрема у виданнях присутня пропаганда імперських геополітичних доктрин держави-агресора, символи комуністичного режиму і тоталітарного режиму держави-агресора, виправдання і визнання правомірним окупації території України тощо, йдеться в повідомленні.

Так автор книги «По ту сторону вдохновения» виправдовує російську агресію, стверджує, що «Крым всегда был российский... был референдум – Крым хочет в Россию».

Безневинне, на перший погляд, видання про самогон рясніє ілюстраціями радянської символіки, майже кожну його сторінку «прикрашає» георгіївська стрічка.

Видання «Патріот» - приклад пропагандистської прози. «З літературознавчої точки зору, це солдафонська графоманія, - говорить член експертної ради Віталій Довгич. – І водночас в ній використано технологію пропаганди - вербування, агітацію воювати на Донбасі».  

Відповідно до закону, не може бути ввезена на митну територію України видавнича продукція, яка за своїм змістом: спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади; пропагує війну, вчинення терористичних актів; пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку; розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу; посягає на права і свободи людини; пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України; використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

Розповсюдження російських книг без відповідного дозволу карається штрафами. Водночас громадяни мають право ввозити російські книги без спеціального дозволу в кількості не більше 10 примірників на людину.

Як повідомляв «Детектор медіа», станом на 5 лютого 2018 року Держкомтелерадіо надав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення з держави-агресора, а також з тимчасово окупованих територій майже 9 тисяч найменувань видавничої продукції. Водночас надано 257 відмов у видачі дозволів, з них 28 – на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. 

Нагадаємо, що 1 січня 2017 року набув чинності «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту».

А 15 грудня 2017 року набув чинності зареєстрований у Міністерстві юстиції України наказ Держкомтелерадіо «Про затвердження Порядку накладення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України адміністративно-господарських штрафів».

Таким чином завершено створення правового механізму реалізації повноважень Держкомтелерадіо, визначених Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», повідомляв Держкомтелерадіо.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 17 січня 2018 року одноголосно рекомендував парламенту схвалити проекти щодо податку і мита на видавничу продукцію держави-агресора.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY