detector.media
05.02.2018 18:02
Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)
Створено посекундну відеореконструкцію розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року (ВІДЕО)
У мережі з’явилося відео масового побиття і тисняви на вулиці Інститутській у Києві 18 лютого 2014 року, синхронізоване із близько однієї тисячі відеофрагментів.

Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

У Лабораторії реконструкції подій Jus Talionis Reconstruction Lab повідомили, для відеосинхронізації подій 18 лютого лабораторія також використала записи із 15 камер відеонагляду. Кількість записів повинна була б бути щонайменше вдвічі більшою, стверджують учасники групи Jus Talionis Reconstruction Lab.

«Одразу ж після розстрілів на Майдані зникли записи із камер підрозділів Державної служби охорони за адресами: вул. Інститутська, 7 (Клуб КМУ), вул. Інститутська, 8 (комітет ВРУ), вул. Садова, 3а (комітет ВРУ), вул. Липська, 3 (комітет ВРУ), а також вирізано чимало важливих фрагментів із записів банку «Аркада» (вул. Ольгинська, 3). Також коли силовики зайняли 18 лютого Жовтневий палац, вони побили охорону та вивели з ладу систему відеонагляду, знищивши відеодокази», – розповіли учасники Jus Talionis Reconstruction Lab.

Відеореконструкція охоплює часовий проміжок від 15:39 до 17:26 18 лютого 2014 року. Зокрема, на ній зафіксований розгін силовиками на вулиці Інститутській і тиснява біля барикади на вулиці Ольгинській, що призвело до загибелі п’ятьох мітингувальників.

Загалом на відео зафіксовані обставини смертей п’ятьох майданівців. На відео також можна побачити й вбивства правоохоронців.

«Близько 16:20 по напрямку наступу силовиків з вул. Хрещатик було смертельно поранено двох правоохоронців: Теплюка І., та Третяка М.. Потім між 17:00 та 18:00 біля Жовтневого палацу смертельно поранено ще двох правоохоронців (Гончарова В., Власенка Д.). Але залишається відкритим питання, звідки справді були здійснені постріли. У цей час мітингувальники перебували на рівень нижче – на Майдані, а територія навколо нього контролювалася самими силовиками», ‒ зазначають учасники лабораторії.

Відеореконструкція може стати доказовою базою у розслідуванні проти правоохоронців, які причетні до злочинів 18 лютого 2014 року, сподіваються учасники Jus Talionis Reconstruction Lab.

«У масовому побитті та створенні тисняви на вулиці Інститутській брали участь сотні правоохоронців: бійці внутрішніх військ, «Беркуту», їхнє керівництво середньої та вищої ланок, водії трьох водометів (один з яких таранив «верхню» барикаду). Завдяки нашому відео можна ідентифікувати силовиків, які безпосередньо причетні до цих подій», – говорять в Лабораторії.

За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали понад дві тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинуло у лютому 2014 року. Зокрема 18 лютого загинуло 24 протестувальників. Жодного кримінального провадження за знищення відеоматеріалів із камер спостереження ГПУ не було відкрито. 

Нагадаємо, через розгін місцевого Євромайдану і побиття «тітушками» учасників мирної акції під Дніпропетровською ОДА 26 січня 2014 року усі 8 кримінальних проваджень, розслідуваних прокуратурою, передані до суду, 7 осіб наразі засуджені.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY