detector.media
05.02.2018 16:22
У Черкасах прокурор заявив у поліцію на журналіста, якого звинуватив у порушенні недоторканності приватного життя
У Черкасах прокурор заявив у поліцію на журналіста, якого звинуватив у порушенні  недоторканності приватного життя
Черкаський відділ поліції ГУНП в області відкрив кримінальне провадження стосовно журналіста місцевого інтернет-видання «Кропива» Олександра Безпрозванного, який писав про статки заступника начальника відділу управління прокуратури Черкаської області Олександра Кожушка.

Пан Кожушко вважає, що журналіст поширив конфіденційну інформацію, повідомляється на сайті видання.

Йдеться про публікації від 18 вересня 2017 року «Для збереження заощаджень прокурор обрав солідний антикваріат» та від 9 листопада 2017 року «Золотий” прокурор, у розквіті сил, відсудив підвищення пенсії по інвалідності»

Згодом телеканал «Інтер» навіть зняв за ними сюжет.

До редакції надійшло звернення Черкаського відділу поліції, датоване 4 січня, у якому повідомлялося, що кримінальне провадження відкрито 16 грудня 2017 року та внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за номером 12017251010010040. Інкриміноване правопорушення кваліфіковане за ч. 1 ст. 182 Кримінального кодексу України («Порушення недоторканності приватного життя»). У зверненні слідчий просить підтвердити, що Олександр Безпрозванний є співробітником видання «Кропива».

Згідно з витягом з кримінального провадження, яке отримала редакція з власних джерел, справу відкрито за заявою Кожушка: на його думку, в публікації від 18 вересня 2017 року було поширено щодо нього конфіденційну інформацію.

«Відзначимо, що вся інформація видання стосовно прокурора Кожушка зібрана з відкритих джерел (декларацій, реєстру судових рішень, особистої сторінки прокурора в соцмережі Фейсбук)», – наголошує в редакції «Кропиви».

У коментарі ІМІ Олександр Безпрозванний повідомив, що підготував щодо прокурора декілька публікацій на основі декларацій посадовця і з реєстру судових рішень.

«Щодо ходу розслідування справи – я телефонував слідчому. Він пояснив мені, що він на лікарняному і сам мені зателефонує. Але після того пройшло вже два тижні і мені ніхто не телефонував», – розповів журналіст, додавши, що надсилатиме запит до ГУНП в області щодо стану розслідування його справи.

Нагадаємо, в грудні начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області Наталія Зотова поскаржилася до Комісії журналістської етики на редакторку газети ГО «Сила народного контролю – Чоп» Ларису Ступак. У скарзі зазначалося, що Лариса Ступак, перебуваючи в управлінні, «поводилася не професійно, не коректно, не етично», «некоректно, нахабно, зверхньо», принижувала честь, гідність та ділову репутацію заявниці та інших працівників установи, ставила провокуючі особисті запитання тощо.

Заявниця просила Комісію журналістської етики надати оцінку діям редактора газети ГО «Сила народного контролю – Чоп», перевірити діяльність видання, та, в разі підтвердження викладених фактів, притягнути її до відповідальності.

Довідково.

Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, караються штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

На фото: Олександр Кожушко

Фото: «Україна молода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY