detector.media
01.02.2018 18:15
ГПУ підготує запит на екстрадицію Гужви, якщо слідство його ініціює
ГПУ підготує запит на екстрадицію Гужви, якщо слідство його ініціює
Генеральна прокуратура України готова просити у Австрії екстрадувати головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужву, якщо він буде оголошений в розшук і слідство звернеться з відповідним запитом.

Про це повідомив в коментарі «РИА Новости Украина» заступник генпрокурора України Євген Єнін.

«Як тільки орган слідства ініціює розшук і підготує запит (на екстрадицію. - Ред.), ми як центральний орган його направимо», - сказав Єнін.

Раніше, 31 січня стало відомо, що головний редактор інтернет-видання «Страна.ua» Ігор Гужва залишив територію України і попросив політичного притулку в Австрії.  Він заявив, що виїхав за кордон через загрози його життю і свободі.

Як писав «Детектор медіа», увечері 22 червня 2017 року в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви за підозрою у вимаганні й отриманні $10 тис. у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії. Пан Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація». Згодом ГПУ опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання «Страна.ua».

23 червня 2017 року Ігорю Гужві було вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня 2017 року Шевченківський районний суд Києва обрав затриманому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внести 544 тис. гривень застави. Раніше прокуратура просила суд призначити заставу у сумі 3 млн гривень.

26 червня 2017 року за Ігоря Гужву була внесена його заступницею Світланою Крюковою застава у розмірі 544 тис. грн. 27 червня головреда «Страна.UA» випустили із СІЗО

22 серпня 2017 року Шевченківський районний суд Києва продовжив до 22 вересня запобіжний захід Ігорю Гужві.

22 грудня 2017 року прокуратура міста Києва повідомила, що Шевченківський районний суд Києва засудив «спільника» Ігоря Гужви у справі про вимагання до позбавлення волі на 4 роки з випробувальним строком 2 роки. За повідомленням прокуратури, кримінальне провадження стосовно Ігоря Гужви було завершено і після ознайомлення стороною захисту з матеріалами досудового слідства обвинувальний акт мав бути скерований до суду.

Влітку 2017 року стало відомо про ще одне кримінальне провадження: 3 липня Ігор Гужва повідомив про нове провадження, яке, начебто, відкрите через втручання в особисте життя народного депутата України Антона Геращенка.

1 серпня 2017 року Служба безпеки України повідомила Печерському райсуду Києва, що поліція виявила під час проведення обшуків в офісному приміщенні редакції «Страна.ua» електронні документи Міністерства оборони України, які, можливо, становлять державну таємницю. У відповідь Ігор Гужва заявив, що не отримував ніякої секретної інформації Міноборони.

9 серпня 2017 року СБУ провела обшуки в редакції «Страна.ua» та вдома у чотирьох журналістів видання в рамках кримінального провадження за ч.1. ст.328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці).

Також Ігор Гужва був обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести», яку очолював Ігор Гужва). Справа розглядається в суді.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY