detector.media
30.01.2018 17:00
Суд призначив справу Шабуніна до розгляду по суті на 9 лютого
Суд призначив справу Шабуніна до розгляду по суті на 9 лютого
Дніпровський районний суд міста Києва призначив на 9 лютого розгляд по суті справи щодо голови правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, якого звинувачують у «погрозі або насильстві щодо журналіста»

Відповідне рішення було ухвалено 30 січня, повідомляє ЦПК на своїй сторінці у Facebook.

«Суд призначив справу до розгляду по суті. Перше засідання відбудеться 9 лютого о 14-00. Блискавичний темп, якщо порівняти з тим, як мляво суди розглядають справи НАБУ», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 8 червня 2017 року у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Шабунін ударив Філімоненка, а той облив голову ЦПК з газового балончика. Цей інцидент став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна». 

У серпні 2017 року стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі. Проте 16 серпня у Дніпровському відділі поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості), покарання за якою передбачає до трьох років обмеження або позбавлення волі. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

На почтаку 2018 року поліція відновила розслідування в справі Шабуніна та Філімоненка. 15 січня в приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся перехресний допит Філімоненка та Шабуніна.

18 січня слідство перекваліфікувало справу проти Віталія Шабуніна з ч. 2 ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) на ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Покарання за цією статтею передбачає до п’яти років ув'язнення.

Минулого року проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна велася кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії був і відеоблогер Всеволод Філімоненко, який є членом партії Геннадія Балашова«5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партіїОлега Ляшка Сергія Мельничука.

15 січня прокуратура змінила статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну, голові ГО «Центр протидії корупції». Тепер йому, замість ч. 2 ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), яка передбачає більш суворе покарання – ув’язнення строком до 5 років.

Громадські організації «Детектор медіа» та Інститут масової інформації вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

22 січня, голові Центру протидії корупції (ЦПК) Віталію Шабуніну слідчим та прокурором було вручено копію обвинувального акту.

23 січня Прокуратура передала до Дніпровського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Директор Freedom House в Україні Метью Шааф назвав обвинувачення проти Шабуніна політично вмотивованими.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY