detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
26.01.2018 16:52
Німецька рада з питань саморегуляції телебачення захищає дітей від шкідливого контенту й в інтернеті
Німецька рада з питань саморегуляції телебачення захищає дітей від шкідливого контенту й в інтернеті
Організація добровільної саморегуляції телебачення Німеччини FSF не тільки вивчає телевізійні програми, визначає вікові позначки, а й захищає неповнолітніх від телепрограм та аналогічного контенту в інтернеті, який може бути шкідливим

Про це повідомила директорка FSF Клаудія Мікат українській делегації, до якої увійшли члени Комісії з журналістської етики (КЖЕ), комерційних каналів, інтернет-видань, під час зустрічі 25 січня 2018 року в Берліні.

FSF виникла 1994 року (нагадаємо, комерційні телеканали у Німеччині з‘явилися тільки 1984 року). Засновниками FSF стали комерційні телеканали, наразі членами організації є 38 телеканалів. Окрім щорічних внесків, які залежать від частки телеканалів, вони ще й сплачують окремо за експертизу кожної окремої програми, фільму чи серіалу похвилинно (хвилина 5 євро). Річний бюджет FSF становить 1,5 млн євро. 

В базі організації 110 експертів. Є директорат з 7 осіб та наглядова рада, які визначають, хто який контент з експертів вивчатиме (див. Схему). Наглядова рада і директорат працюють на громадських засадах, експерти отримують гонорар за виконану роботу, а також є апарат, який працює повний день.

Загалом FSF переглядає програми і фільми перед трансляцією, прямоефірні програми, новини вже моніторяться німецьким регулятором, який також стежить, щоб рекомендації FSF щодо вікових позначок виконувалися мовниками. 

Експерти FSF роблять свої висновки, керуючись низкою критеріїв, які оприлюднені на сайті, та німецьким законодавством. За словами Клаудіі, мовникам вигідніше платити за саморегуляцію, ніж мати справу з регулятором, вони не хочуть, щоб в це втручалася держава. 

Навчальна поїздка до Берліна проходить за підтримки ОБСЄ.

Нагадаємо, рік тому, в листопаді 2016 року, три найбільші телегрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), Суспільний мовник (НСТУ) та об’єднання місцевих і регіональних мовників (Незалежна асоціація телерадіомовників) підписали спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва». Документ відмовилася підписати телегрупа «Інтер», хоча її представники теж брали участь у розробці документа. Не взявши на себе самообмежень, рік потому «Інтер» випустив двосерійне шоу про 12-річну породіллю, порушивши права дитини-учасниці цього шоу, за що отримав від Нацради попередження.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY