detector.media
26.01.2018 13:37
НЛО TV спільно з каналом ZIK зробив документальний проект «Крути. 100 років битви»
НЛО TV спільно з каналом ZIK зробив документальний проект «Крути. 100 років битви»
29 січня о 21:00 на телеканалі НЛО TV відбудеться прем’єра спільного проекту НЛО TV та ZIK – документальної стрічки «Крути. 100 років битви», приуроченої до сотої річниці проголошення незалежності та трагічної і водночас героїчної Битви під Крутами

Про це повідомила прес-служба каналу НЛО TV.  

За сюжетом документальної стрічки з елементами реконструкції, троє молодих хлопців, які до цього не тримали в руках зброї, вирушили на вирішальний для країни бій, що закінчиться по-різному для кожного з них. Через 100 років випливають досі невідомі факти про подвиг під Крутами та відповідь на головне питання – що змусило юнаків з усіх усюд і зовсім різних прошарків йти добровольцями воювати за Україну?

«Крути. 100 років битви» допоможе дізнатися більше про юнаків, які добровільно пішли у бій: звідки вони родом, як їх виховували батьки і як склалася доля тих, хто вижив. Чому навіть дата, яку усі відзначають, не є правдивою? Чим були Крути – зрадою чи перемогою?» - йдеться у повідомленні. 

«Ми не випадково показуємо стрічку «Крути. 100 років битви» на молодіжному розважальному телеканалі, - каже директор телеканалу НЛО TV Іван Букрєєв. - Адже НЛО TV не тільки про гумор, розваги й «відключення мозку». Ми також прагнемо розповідати нашим глядачам (а це здебільшого молоді люди у віці 14-25) про важливі події в нашій історії зрозумілою для них мовою, без стислих канцеляризмів підручників з історії, легенд та міфів. Важливо, щоб молодь знала і, що набагато важливіше, розуміла власну історію. Треба пам’ятати, що за безсумнівним героїзмом одних у історії часто ховається зрада та боягузтво інших. Очікуємо, що новий спільний проект з телеканалом ZIK буде так само близьким для нашої аудиторії, як і цикл  «Шлях до незалежності очами молоді різних поколінь», що ми зробили у 2016 році».

«Думаю, зараз час вчитися на чужих уроках, - ділиться думкою головредактор «Історичної правди», однойменного тележурналу на каналі ZIK, засновник музею-архіву преси, продюсер та ідейний натхненник фільму Вахтанг Кіпіані. - Молодь, бачачи своїх однолітків сто років тому, може допомогти Україні не програти і зробити те, що не вдалося століття тому. І Крути – це один із таких моментів, коли не можна бути байдужим до уроків історії».

«Ми хотіли більше розповісти про тих, хто брав участь у бою, щоб допомогти глядачам зрозуміти, що штовхнуло молодих людей з різних кінців країни на захист столиці сто років тому. Про бій під Крутами під час СРСР не говорили нічого, а потім навпаки – з’явилося багато міфів навколо тих подій. Ми намагалися з’ясувати і показати, як усе було насправді», - розповідає авторка сценарію Ольга Мовчан.

Знімальній групі проекту вдалося розшукати нащадків Крутян, які і через сто років, тюрми і переслідування змогли зберегти про них пам’ять. Це люди родом з Кропивницького, Києва та Львівщини, різного віку та з різними біографіями. Журналістам навіть вдалося знайти онуку лікаря, який першим у світі здійснив пересадку органу людині. Виявляється, він перед тим воював під Крутами.

Стрічка «Крути. 100 років битви» - на телеканалі НЛО TV 29 cічня о 21:00, на телеканалі ZIK - 30 січня о 21:00.

«Крути. 100 років битви»

Україна, 2018

Хронометраж: 42 хв

Автор: Ольга Мовчан

Продюсер та ідейний натхненник: Вахтанг Кіпіані

Режисер: Богдан Ільчишин

Журналіст: Дарія Денис

Оператори: Максим Бек, Кирило Дудка, Назар Мельник

Як повідомляв «Детектор медіа», 22-26 серпня 2016 року телеканал НЛО TV показав спільно знятий з каналом ZIK проект з п’яти документальних фільмів про шлях України й українців до незалежності через призму поглядів молоді різних часів. 

Фото: НЛО TV

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY