detector.media
26.01.2018 11:25
На Волині Черченська сільрада повідомила журналісту, що подавати інформзапити – це «не по-людськи»
На Волині Черченська сільрада повідомила журналісту, що подавати інформзапити – це «не по-людськи»
У відповідь на інформаційний запит журналіста Нестора Ліпича щодо розміру зарплат та премій працівників сільради Черченської сільської ради (Камінь-Каширський район Волинської області) відповіли, що журналіст своїми публікаціями «формує недовіру до сільради»

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Журналіст цікавився розміром премій працівників сільради за 2015-2016 роки та рішення сільського голови про виділення цих премій. 

«Відразу після ознайомлення із запитом чую у відповідь: «Тобі що, нема чим зайнятися?!». І, звісно, обвинувачення в мою адресу. І, звісно, обвинувачення в мою адресу: що в них принтер людям довідку роздрукувати не може, а я прийшов зі своїми запитами; що я своїми публікаціями в пресі формую недовіру до сільської ради; що я виконую доручення Дзеніка Анатолія, який нещодавно подав на сільську раду до суду і збираю інформацію для нього», – написав журналіст на своїй сторінці у Facebook.

За словами пана Ліпича, секретарка повідомила, що «може надати цю інформацію виключно для ознайомлення»: «Ось як: публічна інформація у сільраді недоступна для публіки!».

Журналіст отримав рахунок на 1,3 тис грн за копіювання та друк документів, що вимагаються на запит.

Нагадаємо, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав 614 протоколів на посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування за порушення права на доступ до інформації й права на звернення у 2017 році. Всі протоколи й матеріали справ були спрямовані в місцеві суди для подальшого розгляду.

За даними дослідження ІМІ, у 2017 році на неокупованій території України зафіксовано 276 випадки порушень свободи слова.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у 2017 році року вдвічі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY