detector.media
Лілія Апостолова
25.01.2018 22:30
«Крути 1918»: про кохання і патріотичний подвиг. Подробиці майбутнього фільму
«Крути 1918»: про кохання і патріотичний подвиг. Подробиці майбутнього фільму
25 січня в столичному кінотеатрі «Оскар» презентували майбутній фільм «Крути 1918», зйомки якого завершилися минулого тижня. Творці стрічки представили ЗМІ команду, трейлер і постер, а також назвали дату виходу в прокат.

Стрічка «Крути 1918» присвячена трагічній для України події – 100-річчю бою під Крутами, де близько 400 студентів і юнкерів протистояли 4-тисячній червоногвардійській армії і зазнали неабияких втрат. Відступаючи в сутінках, одна чота студентів втратила орієнтир та вийшла прямо на станцію «Крути», де їх взяли в полон червоногвардійці, знущалися над ними, а потім розстріляли.

Екшн про мужність, свободу, патріотизм і любов до власного народу знімали за мемуарами командира бою під Крутами Оверка Гончаренка, який помер у США в 1980 році.

Компанія Good Morning Film завершила зйомки буквально минулого тижня. Стрічка входить у монтажний період, але автори вже створили офіційний постер і трейлер, які й продемонстрували пресі у столичному кінотеатрі «Оскар».

Крути 1918

Проект цього художнього фільму, який на етапі розробки називався «Крути 1918. Захист», став одним із переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно у сесії ігрових тематичних фільмів (до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки, до 100-ї річниці Бою студентів під Крутами). Контракт із Держкіно виробники уклали 22 березня 2017 року.

На презентації неодноразово наголошували на тому, як історія 100-річної давнини перегукується із сучасними українськими реаліями – Майданом, окупацією частини території країни, війною на Сході.

Як розповів автор ідеї та сценарист Костянтин Коновалов, ідея створити фільм про бій під Крутами з’явилася в нього 10 років тому – задовго до теперішніх подій.

«Сценарій був готовий уже давно. І коли почалася війна на Сході, було дуже дивно спостерігати, як історія повторюється. Звісно, це художній фільм, а не детальна документальна реконструкція бою, але я намагався так доопрацювати сценарій, щоб глядач побачив настільки точні події й емоції, наскільки це тільки можливо», – розповів сценарист.

Творці обіцяють, що фільм буде максимально наближеним до реальних подій і відображатиме трагічну історію під Крутами якнайповніше. Та режисер Олексій Шапарєв наполягає – його стрічка, насамперед, про любов: «Через ненависть і злидні простіше маніпулювати глядачами, а ми намагалися показати всі події через любов. У нас є 10-15 портретів героїв, і всі вони несли любов».

У центрі сюжету – любовний трикутник братів Савицьких та їхньої обраниці Софії. Виконавець ролі молодшого брата Євген Ламах на прес-конференції розповів присутнім, кого саме в результаті обере дівчина, та ми воліємо не псувати очікування читачів спойлером.

Крім того, на братів чекає ідеологічне протистояння: доки молодший воює в студентській сотні під Крутами, старший працює на стороні ворога.

Єдина дівчина у фільмі – Софія – збірний образ усіх українських дівчат, які жили на початку ХХ століття, любили свою країну і вірили в її незалежність.

«У них був власний фронт, у Києві. Вони теж боролися. Софія дуже хотіла жити в незалежній країні, усіма можливими способами намагалася довести оточуючим, що потрібно боротися зі своєю байдужістю, адже людська байдужість не творить нації – націю творить небайдужість», – сказала виконавиця головної жіночої ролі Надія Коверська.

Ім’я Софія, до речі, було обрано невипадково (у сценарії головну героїню звали інакше, але Олексій Шапарєв вирішив змінити ім’я дівчини), бо саме на Софійській площі відбувається одна з перших великих подій фільму – зустріч трьох головних героїв під час ухвалення Четвертого універсалу УНР, що проголошував незалежність України.

Зйомки стрічки «Крути 1918» відбувалися в Києві та Київській області, а також у Межигір’ї (резиденції колишнього президента Януковича), де було відтворено французькі локації (репортаж зі знімального майданчику дивіться на «Відеотеці»). Станцію Крути, що розташована в Чернігівській області, знімали в селі Сигнаївка Черкаської області. У зйомках було задіяно близько двох тисяч одиниць зброї.

Головні ролі у фільмі виконали Євген Ламах, Андрій Федінчик, Надія Коверська. У стрічці знялися й уже відомі українські актори – наприклад, Наталя Васько, Остап Ступка, Дмитро Ступка, Олексій Тритенко, Богдан Юсипчук та інші. У цілому, за словами режисера, у зйомках було задіяно близько 1,5 тисячі людей, у тому числі 150 бійців Національної гвардії України.

Актори, розповідаючи про свою роботу над фільмом, здебільшого скаржилися на холод, адже більшість зйомок відбувалася на вулиці в жовтні-грудні 2017 року, а знімальні зміни могли тривати близько 12 годин.

А от Надія Коверська зізналася, що за період зйомок схудла на понад 10 кг, бо переживала через те, який вигляд матиме на великому екрані.

«Це моя перша велика роль у кіно. Я дуже хвилювалася, як буду виглядати на великому екрані і що мої щоки завеликі для нього. Тому можна помітити, що на початку фільму я не така струнка, як зараз, бо за зйомки схудла на більше ніж 10 кг – хвилювалася, що крупні плани будуть некрасивими. Я боролася зі своїми щоками всіма можливими способами. Дійшло до того, що наприкінці знімального періоду мені гример домальовувала щоки», – розповіла вона.

Саундтреком до стрічки стане одна з пісень Христини Соловій, над якою авторка наразі працює. Співачка розповіла, що, крім того, готує кавер на широко відому українську пісню, що також увійде до музичного супроводу фільму «Крути 1918».

«Мені дуже приємно долучитися до цього фільму музикою. Це далеко не остання тонка матерія, яка дуже сильно впливає на кіно. Тема цієї стрічки болюча й для мене. Більша частина мого матеріалу – це сумні ліричні пісні, бо ними рясніє українська історія, вона продовжує розвиватися в трагічному напрямку, але доки ми не засвоїмо ці уроки, доки не виплачемо всі сльози в піснях, нічого не зміниться», – сказала вона.

На презентацію майбутнього фільму, який створюється за фінансової підтримки держави (26 млн грн. із загального бюджету стрічки 52 млн грн.), запросили й чиновників – віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, міністра культури України Євгена Нищука (який, до речі, зіграв у стрічці одну з ролей), державного секретаря Міністерства інформаційної політики України Артема Біденка та першого заступника Державного агентства з питань кіно Сергія Неретіна.

Сергій Неретін, користуючись можливістю, нагадав, що за минулий рік українські фільми зібрали в національному прокаті понад 80 млн грн. сумарно. Новий 2018 рік почався з чергового рекорду: одна зі стрічок (очевидно, чиновник мав на увазі комедію «Свінгери») може похвалитися бокс-офісом у 20 млн грн. за неповні два тижні прокату. На думку пана Неретіна, такі касові збори вже стають нормою для українського кіно, а не сенсацією. Також він висловив сподівання, що саме фільм «Крути 1918» подолає планку в 25-30 млн грн. у національному прокаті.

«Я бував на знімальному майданчику і бачив відзнятий матеріал стрічки. Це буде видовищне кіно», – анонсував Сергій Неретін.

Заступник голови Держкіно розповів і про те, що осінь цього року буде дуже врожайною на українські прем’єри – деякі фільми змагалися за право бути показаними саме в осінні місяці. Розмова про це зайшла недаремно, адже раніше мережею ширився постер «Крути 1918» із датою виходу на екрани 11 жовтня 2018 року (на цей день також заплановано прем’єру стрічки Ярослава Лодигіна «Дике поле» за романом Сергія Жадана «Ворошиловград»). Але на прес-конференції офіційно оголосили – «Крути 1918» з’являться в кінотеатрах у День Збройних сил України, тобто 6 грудня (минулого року в цей день відбулася прем’єра «Кіборгів» Ахтема Сеітаблаєва). Прокатом займатиметься B&H Film Distribution.

Дату виходу стрічки в прокат оприлюднив продюсер Андрій Корнієнко. Він також розповів, що працювати над історичним кіно – це велика відповідальність і команда намагалася якомога точніше відтворити атмосферу, костюми, декорації того часу.

Продюсери стрічки сподіваються залучити до її постпродакшну іноземні компанії – наразі тривають перемовини.

Фото: Лілія Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY