detector.media
24.01.2018 18:22
Блогер Руслан Гаврилов поскаржився в поліцію на тиск з боку міського голови Олександрії
Блогер Руслан Гаврилов поскаржився в поліцію на тиск з боку міського голови Олександрії
Олександрійський журналіст та автор блогу «Моя Олександрія» Руслан Гаврилов, якого міський голова Олександрії (Кіровоградська область) Степан Цапюк 20 грудня 2017 року звинуватив у несплаті податків, звернувся до місцевої поліції із заявою про вчинення злочину відносно нього з боку міського голови.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Заяву про кримінальне правопорушення за ч. 1, ч. 2 ст. 182 КК України, ч. 2 ст. 171 КК України Руслан Гаврилов подав сьогодні, 24 січня.

У заяві журналіст стверджує, що міський голова незаконно збирав та розповсюджував відносно нього конфіденційну інформацію про майновий стан та рух коштів на банківських рахунках в одному з банків, та про його родичів. Так, йдеться у заяві, Степан Цапюк повідомив 20 грудня 2017 року під час громадських слухань конфіденційну інформацію про журналіста - зокрема, про майновий стан та відомості про родичку. Повторно мер розповсюдив проти журналіста конфіденційну інформацію 21 грудня 2017 року на засіданні виконкому.

«Відбулося незаконне збирання і розповсюдження майнової інформації, а також інформації про особисте і сімейне життя без моєї згоди. Ці дії не були здійснені “в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”, а лише стали зброєю політичної боротьби і засобом тиску на мене за критику і журналістську діяльність», – заявляє Руслан Гаврилов.

При цьому журналіст зауважив, що він направляв до міської ради, в тому числі на ім’я міського голови, інформаційні запити щодо розміру зарплат посадовців, розміру відпускних і матеріальної допомоги, щодо відомостей про підприємців, які купували комунальну нерухомість або виконували бюджетні замовлення чи постачали послуги і товари за бюджетні кошти.

На запит журналіста, чи надавав банк будь-кому дані з його карток, банк відповів, що жодних офіційних запитів стосовно руху коштів по його картковим рахункам не отримував. «Це підтверджує, що гр. Цапюк С.К. вдався до незаконного збору інформації», – зазначив Гаврилов.

«Своїми діями гр. Цапюк С.К. незаконно зібрав і розповсюдив малозначну інформацію, бажаючи покарати мене за критику відносно себе і не допустити критики в подальшому. Такі дії тільки підтверджують ще один скоєний ним злочин за ч. 2 ст. 171 КК України “переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику, здійснюване службовою особою”. Інших аргументів, крім тиску, в його діях і виступах на публічних зібраннях, не існує», – йдеться у заяві.

При цьому журналіст не виключає, що меру допомагала збирати про нього інформацію невідома Гаврилову група осіб.

«Мені завдано моральної шкоди, порушено мої права, дії гр. Цапюка С.К. негативно вплинули на мій імідж та подальшу діяльність як журналіста, також завдано страждань моїм рідним, особливо, тещі, відносно якої гр. Цапюк С.К. вдався до згадування “памперсів», – йдеться у заяві.

Руслан Гаврилов просить поліцію прийняти його заяву та невідкладно розпочати досудове розслідування, у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1, 2 ст. 182 та ч. 2 ст. 171 КК України.

Нагадаємо, міський голова Олександрії (Кіровоградська область) Степан Цапюк під час громадського обговорення бюджету міста на 2018 рік звинуватив місцевого блогера Руслана Гаврилова у несплаті податків та пригрозив заявою до поліції.

Руслан Гаврилов пов’язує такі дії мера із свою журналістською діяльністю. За словами блогера, конфлікт з мером триває вже чотири роки - відтоді, як він заснував свій блог «Моя Олександрія».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY