detector.media
Лілія Апостолова
16.01.2018 19:20
У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)
У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)
У вівторок, 16 січня, у Києві було відкрито меморіальну дошку телеоператору Reuters Тарасу Процюку, який загинув на війні в Іраку в 2003 році під час виконання своїх професійних обов’язків.

Сьогодні журналістові мало виповнитися 50 років.

Меморіальна дошка знаходиться на будівлі інформаційного агентства «Укрінформ», де свого часу було розташоване бюро інформагенції Reuters, у якій працював Тарас Процюк.

Ініціаторкою встановлення меморіальної дошки виступила медіаекспертка Лариса Мудрак. Автором дошки став скульптор Віктор Хоменко

За словами одного з організаторів події, журналіста Сергія Каразія, ідея увічнити пам'ять українського журналіста Тараса Процюка виникла ще сім років тому, та низка обставин, включаючи війну в Україні, завадила відкрити меморіальну дошку раніше.  

Віктор Хоменко, Сергій Каразій, Микола Вересень

Після урочистої церемонії відкриття меморіальної дошки в конференц-залі «Укрінформу» відбувся показ фільму Ольги Герасим'юк та Ірини Іонової про Тараса Процюка, що складається з фрагментів його відеоінтерв'ю 1997 року та кадрів із війн, на яких він побував.

Ірина Іонова розповіла, що журналісти каналу «1+1» збиралися створити повнометражний фільм про роботу журналістів на війні, Тарас Процюк виступав консультантом цього проекту, але сам не погоджувався брати в ньому участь через жорсткі вимоги контракту з Reuters. У результаті журналіст дав інтерв'ю колегам за умови, що воно буде оприлюднене лише після його смерті.

Кадри з фільму

Ірина Іонова

Після показу фільму спогадами про Тараса Процюка поділилися його друзі та колеги. 

«Тарас Процюк для української журналістики – знакова постать. Він одним із перших почав працювати на війні й став першим українцем, який загинув на війні в Іраку. Головною його рисою було те, що, навіть проводячи багато часу в гарячих точках, він не зачерствів, не був циніком. Тарас прагнув розповідати про війни так, щоб вони ніколи не повторювалися.

Сьогодні Тарасу виповнилось би 50 років. У це неможливо повірити, бо для нас він залишився 35-річним – таким, яким був, коли загинув. Добре, що саме сьогодні ми вшановуємо його пам'ять, хоча я думаю, що пам'ять про нього – не на стіні, а в серцях людей, його друзів», – сказав Сергій Каразій.

Сергій Каразій

«Ми зустрічалися з Тарасом у коридорі цього приміщення, і щоразу мені здавалося, що він найбільш щаслива людина серед нас. Він постійно пропускав через себе біль і страх, робив із них радість. Він робив це так, щоби ми відчували, що немає нічого важливішого, ніж любов до людини, любов до життя», - розповіла Лариса Мудрак.

Лариса Мудрак

Журналіст і письменник Сергій Лойко, котрий був свідком загибелі Тараса Процюка, зачитав уривок зі своєї книги «Шок і трепет» про війну в Іраку, в якому описано, як загинув український журналіст.

«Я не можу сказати, що ми дружили, але спілкувалися, іноді випивали разом. Таких щасливих й усміхнених людей, як Тарас, важко зустрітити», - додав Сергій Лойко. 

Сергій Лойко

Дипломат Маркіян Лубківський, який у 2003 році, під час загибелі журналіста, займав посаду прес-секретаря Міністерства закордонних справ, закликав пам'ятати про Тараса Процюка українських дипломатів: «Я хочу висловити найщиріші співчуття від імені українських дипломатів, яких сьогодні в цьому залі, на жаль, лише двоє. Я дуже хочу, аби українські дипломати пам’ятали про те, що робив Тарас, бо це ази і дипломатії, і журналістики.

Ми тоді намагалися щось робити, вимагали пояснень, розслідувань. Навіть вимагали прийняти конвенцію з захисту журналістів, проти якої виступали всі країни, бо розуміли, що доведеться відповідати за смерть журналістів».

«Тарас жив яскраво, усміхнено, весело – це те, що назавжди залишиться в наших серцях. Решта – це земна метушня», - додав він.

Маркіян Лубківський 

Під час події також виступили генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко та шеф-кореспондент Reuters Крістіан Лоу, які не були особисто знайомі з загиблим журналістом, але зазначили про важливість увічнення його пам'яті.

Нагадаємо, 8 квітня 2003 року американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, що був базою для більшості журналістів. Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу Telecinco й українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Reuters. Були тяжко поранені ще троє працівників Reuters.

Фото: Павло Шевчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY