detector.media
16.01.2018 13:41
Омбудсмен просить у мера Броварів пояснень щодо доступу до суспільно важливої інформації
Омбудсмен просить у мера Броварів пояснень щодо доступу до суспільно важливої інформації
Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини попросив міського голову міста Бровари Ігора Сапожка (Київська область) дати пояснення, чому його підлеглі з міського відділу освіти не вважають публічну інформацію про технічний стан дитячого садка такою, що становить суспільний інтерес

«Ні корупції!» (проект Інституту масової інформації) має у своєму розпорядженні копію листа, якого представник Омбудсмана направив мерові Броварів, йдеться на сайті «Ні корупції!».

Омбудсмен просить пана Сапожка забезпечити надання пояснень щодо безкоштовного ненадання запитуваної інформації про технічний стан дитячого садка, а також повідомити, чи були предметом суспільної дискусії питання стану приміщення дитячого садка «Золотий ключик».

Як уже писав «Ні корупції!», броварські чиновники від освіти не вважають інформацію про те, чи є дитячий заклад аварійним, такою, що становить суспільний інтерес. Так само, повідомляє «Ні корупції!», вони переконані, що інформація про те, хто, яким чином і на яку суму отримав підряд на ремонт державного садочка, також не суспільно значима.

За повідомленням «Ні корупції!», після направлення відповідного запиту в Управління освіти і науки Броварської міської ради там виставили рахунок на оплату надання публічної інформації. Видання при цьому зазначає, що є норма закону про те, що інформація, яка становить суспільний інтерес, надається безкоштовно незалежно від кількості сторінок.

Тоді ж «Ні корупції!» вже направив скаргу Уповноваженому з прав людини стосовно ненадання правлінням освіти Броварської міської ради у відповідь на запит про доступ до публічної інформації, документів, що становлять суспільний інтерес, а також вимоги необгрунтованої вимоги сплатити близько 200 грн за надання інформації, яка має надаватися безкоштовно.

Нагадаємо, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав 614 протоколів на посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування за порушення права на доступ до інформації й права на звернення у 2017 році. Всі протоколи й матеріали справ були спрямовані в місцеві суди для подальшого розгляду.

За даними дослідження ІМІ, у 2017 році на неокупованій території України зафіксовано 276 випадки порушень свободи слова.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у 2017 році року вдвічі.

 Фото: "Маєш право знати"

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY