detector.media
13.01.2018 10:21
ЦРУ вважає, що вірус Petya.A, який атакував кіберсистему України, створений ГРУ Росії
ЦРУ вважає, що вірус Petya.A, який атакував кіберсистему України, створений ГРУ Росії
Центральне розвідувальне управління США у своєму звіті заявляє, що військові хакери РФ у 2017 році здійснили кібератаку проти України у спробі підірвати фінансову систему держави на тлі війни з проросійськими бойовиками.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на  The Washigton Post.

Видання з посиланням на джерела в ЦРУ підкреслює: у американській розвідці з високою долею ймовірності впевнені, що вірус Petya.A (який згодом був названий NotPetya) створений військовою розвідкою Головного розвідуправління РФ (ГРУ).

У ЦРУ відмовилися коментувати цю інформацію.

Можлива причетність Росії до кібератаки відображає «зростаючу агресію Росії в кіберпросторі в рамках доктрини гібридної війни», сказав WP колишній глава британського розвідувального агентства GCHQ Роберт Генніган, повідомляє російське видання РБК.  Джейк Вільямс, засновник Rendition Infosec - фірми, що займається кібербезпекою, вважає, що метою атаки було «порушення роботи української фінансової системи».

Нагадаємо, 27 червня 2017 року в Україні сталася масштабна кібератака вірусом Petya.A. За фактом кібератаки на українські державні установи та компанії відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж». Зокрема, у Національній поліції України відкрито 909 проваджень за фактами кібератак, відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як повідомляв «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України на 10 липня 2017 року отримав близько 3 тисяч повідомлень від фізичних і юридичних осіб про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником Petya.A.

Україна найбільшою мірою постраждала від шкідливої ​​програми-вірусу Petya.A, на її частку припало 75,24% випадків заражень вірусом у світі.

Як писав «Детектор медіа», починаючи з 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб. 

Водночас Державний секретар США Рекс Тіллерсон під час перебування з офіційним візитом у Києві 9 липня 2017 року заявив, що США не готові прийняти рішення про відповідальність Росії за кібератаки на Україну.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY