detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
29.12.2017 23:44
Дружина депутата Богуслаєва придбала запорізький телеканал, який пов’язували із Пшонкою – Нацрада допомогла
Дружина депутата Богуслаєва придбала запорізький телеканал, який пов’язували із Пшонкою – Нацрада допомогла
Дружина народного депутата (група «Воля народу»), власника «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва Олена Богуслаєва стала кінцевою бенефіціарною власницею запорізького регіонального цифрового телеканалу ВПТВ «Вільний простір» (ПрАТ «Медіагруп нові проекти»), який раніше пов’язували з Артемом Пшонкою. Про це стало відомо на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 27 грудня.

Телеканал змінив власників і керівників та переформатовується з інформаційно-просвітницького телеканалу ВПТВ «Вільний простір» на розважально-інформаційний телеканал Alex.UA. Відповідні зміни Нацрада внесла до цифрової ліцензії ПрАТ «Медіагруп нові проекти» на мовлення в мультиплексі МХ-5 у Запоріжжі та Запорізькій області.

Власником телеканалу замість київського ТОВ «Арт інфо» стало запорізьке ТОВ «Іннова». Генеральним директором замість Сергія Затули став Анатолій Півненко – генеральний директор запорізького ефірного телеканалу «Алекс» (ТОВ «ТРК “Алекс”»), який пов’язують з В’ячеславом Богуслаєвим, але який де-юре належить Андрію Кононенку (разом з родиною Богуслаєвих є акціонером «Мотор-банку»). На відміну від ТРК «Алекс», з ПрАТ «Медіагруп нові проекти» В’ячеслав Богуслаєв пов’язав себе юридично: кінцевим бенефіціарним власником компанії стала його дружина Олена Богуслаєва.

Змінилися й інші керівні органи телекомпанії:

 

Було

Стало

Ревізор

Олег Намистюк

Ольга Колганова

Наглядова рада

Олена Павелко

Наталія Ченчик

Валентин Гаврук

Анатолій Малиш

Михайло Колганов

Ірина Смирнова

Редакційна рада

Олексій Білоус

Наталія Ченчик

Денис Зацерковний

Марина Черниченко

Анатолій Півненко

Василь Колісниченко

Сергій Ладошко

Зоя Карпова

Телеканал змінив логотип ВПТВ на Alex.UA, а формат – з інформаційно-просвітницького на розважально-інформаційний з фільмопоказом. У програмній концепції зменшилася частка національного продукту з 24 годин на добу до 19 годин на добу і з’явився іноземний продукт (5 годин на добу), зменшився обсяг власного продукту з 19 годин 20 хвилин до 19 годин на добу, зменшилася кількість інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм з 6 годин 20 хвилин до 4 годин 40 хвилин, науково-просвітницьких – з 5 годин 30 хвилин до 3 годин, дитячих – з 2 годин 30 хвилин до 1 години, з’явилися культурно-мистецькі програми (55 хвилин) і фільмопоказ (1 година 30 хвилин), збільшилася кількість розважальних програм з 4 годин 10 хвилин до 9 годин 20 хвилин.

«Телеканал “Алекс”, який не отримав цифрової ліцензії за минулих часів, не став чекати змін у цифровому мовленні і викупив компанію. Може, не з нашою допомогою…», – прокоментував зміни голова Нацради Юрій Артеменко.

Представник телеканалу заявив, що зміна власників цифрового телеканалу відбулася з допомогою Нацради: «З вашою, з вашою (допомогою). Нинішній склад Нацради виправив те, що наробив попередній склад Нацради у 2011 році».

Представник компанії додав, що під час візиту до Запоріжжя член Нацради Сергій Костинський пообіцяв, що зі зміною власника з компанії будуть автоматично зняті обидва попередження, які вона отримала від Нацради. «Це я погарячився», – заперечив такі обіцянки пан Костинський.

Нагадаємо, що компанія ПрАТ «Медіагруп нові проекти» з міста Краматорська отримала цифрові ліцензії в Запоріжжі та Запорізькій області під час цифрового конкурсу у 2011 році, не маючи до цього досвіду телевізійного мовлення. Тоді ж без цифрових ліцензій залишився один з найбільших запорізьких мовників – ТРК «Алекс». У 2014 році ПрАТ «Медіагруп нові проекти» переїхало з Краматорська до Києва. Тоді ж голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що «Медіагруп нові проекти» раніше асоціювалася з ім'ям Артема Пшонки (про це, зокрема, писав сайт «Наші гроші»).

До 2016 року власниками запорізького регіонального цифрового телеканалу були троє громадян України – Володимир Буров (частка 30%), Лілія Єрьоменко (30%), Андрій Євченко (10%), і три краматорські підприємства – ПрАТ «Вестастрой» (10%), ПрАТ «Промстроймонтаж» (10%) і «Торговий дом Астрон» (10%).

У 2016 році власником телеканалу ВПТВ «Вільний простір» стало київське ТОВ «Арт інфо», 10% якого належало тодішньому гендиректору телеканалу і директору «Арт інфо» Сергію Затулі. Він у минулому був генеральним директором телеканалу К1 з медіагрупи «Інтер», а згодом – генеральним директором Федерації роботодавців медійної галузі. Рештою 90% «Арт інфо» володіла кіпрська компанія «Марконіс лтд», кінцевим бенефіціарним власником якої в Єдиному державному реєстрі була вказана громадянка України Олена Павелко з міста Бровари.

У лютому 2017 року канал отримав попередження Нацради за припинення мовлення в мультиплексі МХ-5 у Запоріжжі та Запорізькій області (хоча мовлення було вже відновлено на момент перевірки). Раніше, у грудні 2014 року, канал хотів змінити програмну концепцію (зменшити обсяг власного продукту і національного продукту) та формат (інформаційно-просвітницький на розважально-інформаційний з фільмопоказом), але Нацрада не дозволила.

13 липня 2017 року Нацрада оголосила телеканалу друге попередження за відхилення від програмної концепції (зменшення обсягу власного виробництва, національного продукту, інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм, розважальних і музичних програм). Тоді ж стало відомо, що в телеканалу змінився власник, скоро будуть загальні збори, зміна керівництва та інвестиції в канал. На той момент кінцевим бенефіціарним власником каналу став Олександр Рєпкін – депутат Запорізької обласної ради, член фракції «Опозиційного блоку», співвласник і голова наглядової ради ТОВ «Токмак Солар Енерджі», яке займається обладнанням для сонячної енергетики. А Сергій Затула залишився власником істотної участі.

На фото: В'ячеслав Богуслаєв

Фото: "Первый запорожский"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY