detector.media
28.12.2017 16:05
«Репортери без кордонів» закликали звільнити з полону бойовиків журналіста Станіслава Асєєва
«Репортери без кордонів» закликали звільнити з полону бойовиків журналіста Станіслава Асєєва
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликає терористів на Донбасі звільнити журналіста Станіслава Асєєва, якого незаконно утримують в окупованому Донецьку з початку червня 2017 року

Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на заяву голови відділу Східної Європи і Середньої Азії цієї організації Йоганна Біра.

«Блогер Едуард Неделяєв, який уже більше року перебував під вартою з боку луганських сепаратистських сил, був випущений 27 грудня 2017 року в рамках обміну в'язнів з Києвом... Ми закликаємо сепаратистів також негайно випустити журналіста Станіслава Асєєва», - наголосив Йоганн Бір.

Як повідомлялося, заарештований у листопаді 2016 року в «ЛНР» Неделяєв був засуджений до 14 років ув'язнення за «шпигунство» та «підбурювання до ненависті». Асєєв був затриманий за подібні звинувачення в «ДНР».

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

12 вересня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві заявив, що Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва. «Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію», - підкреслив Арлем Дезір. За його словами, це передбачено базовими принципами ООН і міжнародними зобов'язаннями країн щодо забезпечення прав журналістів.

Нагадаємо, 27 грудня відбувся найбільший з часу військової агресії на Донбасі обмін заручниками. Україна отримала 73 полонених, натомість віддала 233 особи.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY