detector.media
23.12.2017 17:27
47 журналістів і журналісток в Україні виступили за гендерно чутливий медіапростір
47 журналістів і журналісток в Україні виступили за гендерно чутливий медіапростір
Упродовж року 47 журналістів і журналісток регіональних медіа підписало Декларацію гендерно чутливої журналістики.

Це відбулося, зокрема, під час професійних зустрічей у форматі гендерних медіа-кав’ярень в 11 обласних центрах України, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

У Декларації йдеться про «готовність дотримуватися гендерного балансу в публікаціях, не використовувати гендерно стереотипного і  сексистського контенту, вживати фемінітиви на позначення назв професій, посад, видів діяльності жінок».

Ініціатива формування в Україні гендерно чутливого медіа-середовища зародилася ще в 2013 році і за підтримки Програми «У-Медіа» (Інтерньюс) була реалізована Волинським прес-клубом спочатку на Волині, а в 2017 році – поширена на інші області України.

«Нам неодноразово доводилося стикатися з дискримінаційним контентом у медіа. З одного боку, ми розуміємо, що журналістика є відображенням стереотипного ставлення суспільства щодо жінок і чоловіків, а з іншого – переконані, що, складаючи найбільшу частку інформаційного простору, вона чи не найбільше впливає на формування світогляду громадян. Саме тому вважаємо, що гендерно чутливі медіа допомагатимуть розвивати недискримінаційне суспільство», - сказала координаторка Волинського прес-клубу Богдана Стельмах.

«Для того щоб позбутись сексизму та дискримінаційних практик, потрібні зміни свідомості на індивідуальному рівні журналістів і журналісток, редакційної та регулятивної політики. Навіть найкращий закон щодо гендерно чутливої  журналістики буде пробуксовувати, якщо не буде підтримки, розуміння та волі для її впровадження. Тому, розуміючи комплексність підходу, пропонуємо впроваджувати стандарти гендерної етики та недискримінації і тішимося, що маємо підтримку цієї ініціативи. Якщо ви належите до тих журналістів і журналісток, котрі роблять або готові робити медіа-простір гендерно чутливішим, запрошуємо підписати Декларацію і будемо раді співпраці», – закликає Стельмах.

Журналіст(к)и, котрі підписали Декларацію гендерно чутливої журналістики. До декларації можна долучитися за посиланням.

Нагадаємо, 6 грудня конкурсна комісія обрала голову Центру «Ла-Страда Україна» Катерину Левченко переможницею конкурсу на посаду урядового уповноваженого з питань гендерної політики.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY