detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
22.12.2017 13:38
«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті
«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті
21 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалам «ПравдаТУТ» і NewsOne та місцевій львівській радіостанції «Незалежність» за порушення Правил ведення мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

21 жовтня в Україні відзначався день пам’яті – 70 років з дня проведення радянськими карально-репресивними органами операції «Захід» – масової депортації населення Західної України до Сибіру. 27 жовтня відзначався день пам’яті – 80 років з часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

За даними Нацради, телеканал «ПравдаТУТ» 27 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00, інформацію про день пам’яті поширив в ефірі лише о 20:32 у сюжеті програми новин, а крім того транслював цього дня о 16:05 комедійний фільм «Весілля в Малинівці».

Телеканал NewsOne 21 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00, інформацію про день пам’яті поширював в ефірі тільки після 13:07, а до 7:34 в ефірі було відсутнє зображення палаючої свічки. 27 жовтня NewsOne не оголошував хвилину мовчання о 12:00.

Львівський радіоінформаційний центр «Незалежність» 21 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00 та не поширював інформації про день пам’яті з 9:00 до 16:00.

Власник телеканалу «ПравдаТУТ» Іван Гришин пояснив, що канал оголошував хвилину мовчання в інший час замість 12:00, а рухомий рядок з інформацією про день пам’яті транслювався в цифровому ефірі, але в супутниковому мовленні кадр з технічних причин було обрізано, і тому рухомого рядка не було видно. Він також заявив, що в архівах каналу відсутні дані про трансляцію 27 жовтня «Весілля в Малинівці».

«Ми прийняли все до відома ще тоді, коли нам призначили перевірку. Ми виправилися і в усі наступні дні памяті давали все з надлишком (почали робити сюжети про дні пам’яті)», – розповів пан Гришин.

Головний юрист телеканалу NewsOne Іван Єкимов повідомив, що на каналі стався збій з організаційно-технічних причин, а не умисні дії. «У нас проблеми з персоналом, ми доукомплектовуємо штат. Кваліфікованих осіб переманили на інші канали, на ринку праці багато низькокваліфікованого персоналу, який треба донавчати. Ми самі виявили збій та усунули його. Ми брали пояснення в працівників, розробили план заходів, щоб унеможливити в майбутньому порушення», – сказав він.

Обом представникам телеканалів голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що для Нацради є два принципові питання, за дотриманням яких вона стежить особливо прискіпливо: мовні квоти на радіо та правила мовлення в дні пам’яті, розроблені галуззю (телеканалами «1+1» і СТБ). Він наголосив, що Нацрада не дає ніяких послаблень мовникам за порушення в дні пам’яті за винятком форс-мажорних ситуацій (пожежа, стихійне лихо).

Члени Нацради оголосили попередження всім трьом мовникам.

Згідно з правилами мовлення, в день пам’яті телерадіоорганізації зобов’язані внести до телерадіопередач та сітки мовлення такі зміни:

Нагадаємо, позапланові перевірки «ПравдаТУТ» і NewsOne з приводу дотримання Правил мовлення в дні пам’яті Нацрада призначила 9 листопада.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY