detector.media
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
22.12.2017 12:19
Летальна зброя від США? Не смішіть мої Джевеліни

Ми трохи поспішили радіти з приводу постачання Україні летальної зброї. Себто сам факт таки є. Стаття у The Washington Post авторства Josh Rogin правильно його констатує. Але в ній не чітко розставлені акценти.

Журналіст написав, що вперше після того, як Обама заблокував надання Україні летальної зброї, цей процес було розблоковано. І Україна імпортуватиме снайперську систему Model M107A1. Мовляв, за часів Обами Конгрес США ухвалив Акт підтримки свободи для України, який передбачав постачання летальної зброї Києву, але Обама відмовлявся його втілити в життя.

Я одразу прив'язав цю новину до недавнього схвалення Конгресу військового бюджету США, в якому передбачалося 350 мільйонів допомоги Україні. Мені лише муляло, що в бюджеті це описується як aid, тобто допомога, а де факто виходить sale, тобто продаж.

Однак. Газети радісно передрукували цю новину. Дехто у соціальних мережах навіть коментував, що великий американський брат подарував нам зброї на 41.5 мільйон доларів США.

Однак, пізніше надійшла новина від Reuters, в якій з посиланням на речницю Державного департаменту Хізер Науерт уточнювалося, що в цьому нема нічого нового. Права на продаж такої зброї Україні надавалися американським компаніям і раніше.

А от протитанкові Джевеліни, на які ми так надіємося, ще лежать на столі у Трампа і чекають свого схвалення. Нам лишається сподіватися, що, попри всі свої прихильні зітхання щодо "друга Путіна", Трамп таки не стане блокувати статтю у військовому бюджеті допомоги для України, яку він підписав власноруч.

Тим часом, впливовий сенатор Джон МакКейн випустив заяву, в якій він схвалив постачання Україні летальної зброї. Але при цьому наголосив, що це має бути лише перший крок. Він переконує президента, що має бути ще додатковий продаж, включаючи протитанкову техніку. І що мають бути використані всі 350 мільйонів, виділених в рамках військового бюджету для допомоги Україні захистити її суверенітет і територіальну цілісність.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY