detector.media
20.12.2017 18:07
Комітет свободи слова звернеться до Антимонопольного комітету щодо перевірки кінодистриб’ютора-монополіста
Комітет свободи слова звернеться до Антимонопольного комітету щодо перевірки кінодистриб’ютора-монополіста
Комітет свободи слова підтримав пропозицію голови Комітету Вікторії Сюмар щодо перевірки B&H Film Distribution.

Таке рішення було ухвалено на черговому засіданні Комітету  з питань свободи слова та інформаційної політики 20 грудня.

«Нещодавно у нас була зустріч у Держкіно з представниками дистриб’юторів по фільму «Кіборги». Вдалося досягнути домовленостей, що він йтиме не 7 днів, а чотири тижні. Фільм отримав рекордну кількість позитивних відгуків критиків і простих глядачів, і зумів отримати рекордну кількість коштів у прокаті – понад 15 млн грн, це рекорд для українських фільмів, його подивилося понад 200 тисяч українців.

Але ми отримали дуже негативну реакцію від головного українського дистриб’ютора, який є монополістом на ринку, пана Батруха, який навіть голову Нацради звинуватив у тому, що він є завербованим російським агентом, і вважає, що держава в особі мене, Іллєнка і Артеменка вчинила злочин, коли попросила кінотеатри витримати квоту 15% і не знімати "Кіборгів" з прокату. Для мене ця заява виглядає дикою», – сказала Вікторія Сюмар.

За її словами, українські фільми принципово не ставляться в анонси перед показами інших фільмів, бо нібито компанія B&H Film Distribution Богдана Батруха проти цього, тому глядач про них не знає.

«У нас немає розкладу, які фільми у нас вийдуть у прокат наступного року, які заплановані прем’єри. Але ключове, що законодавча квота 15% на українське кіно має добросовісно дотримуватися кінотеатрами. Тому що, якщо ми тут живемо, і держава вкладає гроші, і вони не відбиваються, бо у нас невеликий ринок, то ми маємо зробити, щоб якомога більша кількість людей подивилася українське кіно. До того ж, воно стає якісним», – зауважила голова Комітету.

Пані Сюмар попросила колег по Комітету підтримати її пропозицію звернутися до Антимонопольного комітету перевірити роботу дистриб’ютора, який має монопольне становище на українському ринку дистрибуції, «який з такою зневагою ставиться до українського кінематографу». Члени Комітету одноголосно вирішили направити відповідного листа до Антимонопольного комітету.

Нагадаємо, що 11 грудня в Державному агентстві України з питань кіно відбулася зустріч чиновників із кінопрокатниками, ініційована Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, під час якої представники державних інституцій закликали гравців ринку не обмежувати прокат фільму «Кіборги» та нагадали, що в Україні встановлено квоту 15% для національних фільмів у кінотеатрах, за невиконання якої передбачено штраф у розмірі 1530 грн.

Засновник та генеральний директор B&H Film Distribution Богдан Батрух назвав цю зустріч кримінальною, а її ініціатора – «російським шпигуном».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY