detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
18.12.2017 08:00
«Укранімафільм» більше не випускатиме «Козаків»
«Укранімафільм» більше не випускатиме «Козаків»
Державне підприємство «Українська студія анімаційних фільмів» («Укранімафільм») не продюсуватиме нові епізоди мультфільму «Козаки». Про це 15 грудня під час конференції «Розвиток анімації в Україні» розповів нещодавно призначений генеральний продюсер – директор ДП «Укранімафільм» Дмитро Лісенбарт.

«У мене планів на Козаків” немає. Я абсолютно відверто і не маючи нічого особистого сказав продюсерам “Козаків”: “Мені здається, що це не той формат якості, який треба продюсувати”. Я не беруся дистрибутувати такого штибу контент. У них є своя студія “Барабан” і якщо вони хочуть створити ще серію “Козаків” і розраховують на дистрибуцію, наприклад, ДП “Укранімафільм” з підтримкою Держкіно, то їм треба дуже серйозно переглянути сценарну частину, художню, режисерську», – сказав Дмитро Лісенбарт.

Нагадаємо, Дмитра Лісенбарта було призначено очільником «Укранімафільму» за результатами конкурсу, який відбувся 28 листопада. Він був єдиною кандидатурою. Перед тим пан Лісенбарт протягом кількох місяців працював виконуючим обов’язків генпродюсера – директора «Укранімафільму» після того, як попередній конкурс на цю посаду не визначив переможця. Попередній конкурс стартував 5 липня, тоді на нього подалися троє кандидатів: Дмитро Лісенбарт, Геннадій Шевчук і тодішній очільник підприємства Едуард Ахрамович. Переможця не було обрано, оскільки жоден із кандидатів не отримав від членів комісії переважної кількості голосів.

Нагадаємо також, що Едуард Ахрамович є, серед іншого, продюсером студії анімації «Барабан». У своєму інтерв’ю «Детектору медіа» незадовго до конкурсу на посаду очільника «Укранімафільму» він пояснював, що правами на «Козаків» володіють Едуард Кирич та Наталія Дахно, які можуть на свій розсуд обирати продакшн для нових епізодів мультфільму.

Вперше анімаційні герої козаки – Тур, Грай і Око  –  з’явилися на екранах у 1967 році. Їх створили режисер Володимир Дахно і художник-постановник Едуард Кирич на студії «Київнаукфільм».

Проект анімаційного серіалу «Козаки. Навколо світу» став переможцем Четвертого конкурсного відбору Держкіно (відбувся в 2012 році, контракт підписаний у 2015-му), отримавши державну підтримку розміром 3 млн 157 тис. грн, що становило 55,5% від загальної вартості виробництва.

1 грудня Держкіно переглянуло завершені «Укранімафільмом» три 13-хвилинних серії анімаційного серіалу «Козаки. Навколо світу». Над ними працював Едуард Кирич разом із режисеркою Мариною Медвідь. Продюсерами виступили Едуард Ахрамович і Дмитро Лісенбарт, виконавчим продюсером – Євген Татарінов.

«Укранімафільм» подавав на Десятий пітчинг Держкіно заявку ще на десять серій «Козаків. Навколо світу», для яких просив 19,6 млн грн. державної підтримки з загального бюджету 20,6 млн грн., але отримав відмову. Цього разу в заявці продюсером був вказаний лише Едуард Ахрамович. Результати пітчингу було оголошено за тиждень до початку проведення першого конкурсу на переобрання керівника «Укранімафільму».

Фото: скріншот мультфільму «Козаки»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY