detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.12.2017 11:52
Сюмар запропонувала зміни до законодавства про порядок висвітлення діяльності органів влади
Сюмар запропонувала зміни до законодавства про порядок висвітлення діяльності органів влади
13 грудня народна депутатка, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зареєструвала законопроект про зміни щодо порядку висвітлення діяльності органів влади.

Законопроект № 7395 має назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб'єктів владних повноважень». Потреба у змінах до законодавства зумовлена реформою державних і комунальних ЗМІ – роздержавленням преси, і створенням суспільного мовлення – Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ).

Авторка законопроекту пропонує низку змін до законів «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», «Про місцеве самоврядування в Україні»:

  1. Із законодавства вилучаються згадки про ЗМІ органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Натомість додається термін «офіційні друковані видання (бюлетені, збірники)» центральних органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У них публікуватимуться нормативно-правові акти, рішення органів влади та інша обов’язкова для опублікування інформація, а під час їх підготовки не буде використовуватися творча праця журналістів. В офіційних друкованих виданнях буде заборонено розміщувати рекламу. Архівні випуски офіційних видань мають розміщуватися на веб-сайтах таких видань у відкритому безоплатному доступі. Офіційні друковані видання не підлягатимуть державній реєстрації.
  2. Органи державної влади та місцевого самоврядування зможуть висвітлювати свою діяльність у недержавних ЗМІ винятково на підставі угод між органом влади та ЗМІ. Поширювана відповідно до цих угод інформація повинна містити маркування про використання коштів платників податків відповідного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування та має бути чіткою і зрозумілою для сприйняття. В угодах має бути обумовлено періодичність і обсяг розміщеної інформації та відомості про обсяги оплати.
  3. Екстрені виступи найвищих посадовців (президента, спікера, прем’єр-міністра, голів Верховного та Конституційного судів) поширюватимуться в медіа та інформаційних агентствах на безоплатній основі не на вимогу, а за зверненням цих посадовців. НСТУ та інші аудіовізуальні ЗМІ мають маркувати відповідний виступ позначкою «Екстрений виступ», яка має займати не менше 10% площі екрану, а колір позначки має бути контрастним до фону.
  4. НСТУ у своїх інформаційних телерадіопередачах зможе висвітлювати діяльність органів влади виключно з дотриманням норм закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» та положень свого редакційного статуту.
  5. Народні депутати матимуть право на висвітлення НСТУ своєї депутатської діяльності (виступ з питань діяльності разом із звітом перед виборцями), але у визначеному НСТУ порядку в передачі, тривалість якої складає не менше 25 хвилин. Таким висвітленням займатимуться відокремлені структурні підрозділи НСТУ (філії), а право на висвітлення матимуть депутати, обрані в одномандатному виборчому окрузі або обрані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та закріплені за певною областю України своєю депутатською фракцією або групою.
  6. Трансляцію пленарних засідань парламенту, засідань комітетів, погоджувальних рад і парламентських слухань, запис засідань Верховної Ради здійснюватиме телеканал «Рада». Він також забезпечуватиме висвітлення діяльності Верховної Ради, її керівництва, депутатських фракцій і груп, комітетів, тимчасових спеціальних і слідчих комісій, окремих народних депутатів.
  7. Газета «Голос України» як друковане видання Верховної Ради забезпечуватиме оприлюднення законів і нормативно-правових актів, а також висвітлення діяльності Верховної Ради, її керівництва, депутатських фракцій і груп, комітетів, тимчасових спеціальних і слідчих комісій, окремих народних депутатів. «Голос України» публікуватиме звіти про діяльність народного депутата, пояснення щодо особливостей застосування актів, інформування про практику застосування ухвалених законодавчих ініціатив народного депутата. Народний депутат матиме право на публікацію під своїм авторством не частіше одного разу на квартал обсягом до 1/16 газетної площі. У цих публікаціях депутат звітуватиме про свою депутатську діяльність (ініційовані законопроекти, постанови, депутатські запити, звернення, прийняті закони та постанови). Редакція не матиме права редагувати подані народним депутатом матеріали без його погодження.
  8. Державне інформаційне агентство «Укрінформ» за рахунок бюджетних коштів інформуватиме про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування та готуватиме відомості щодо їхньої діяльності для друкованих ЗМІ регіональної та місцевої сфери розповсюдження.
  9. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування зможуть поширювати інформацію про свою діяльність виключно державною мовою.
  10. У законі «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» буде додано норму про акредитацію журналістів і технічних працівників ЗМІ при Верховній Раді. Таку акредитацію проводитиме прес-служба Апарату Верховної Ради на кожну сесію парламенту окремо, а не на весь строк повноважень Верховної Ради певного скликання, або ж надаватиме одноразові акредитації.

Нагадаємо, 13 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалив роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства України стосовно права народних депутатів України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та його регіональних філіях.

Норму про «обов'язкові депутатських 20 хвилин в ефірі державних мовників» містить закон про статус народних депутатів. Водночас експерти кажуть, що відповідно до закону про суспільне мовлення НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. Зобов’язання суспільного мовника щодо поширення повідомлень органів влади визначаються виключно Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і обмежується екстреними повідомленнями і новорічним привітанням.

У вересні Вікторія Сюмар повідомила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підготував до реєстрації у Верховній Раді законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади та органів місцевого самоврядування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY