detector.media
13.12.2017 12:45
Такого ніхто не чекав від «Русского радіо». Як мовники прожили перший рік з українськими квотами
Такого ніхто не чекав від «Русского радіо». Як мовники прожили перший рік з українськими квотами
Радіостанції не лише дотрималися, а й суттєво перевиконали норми щодо української мови в ефірі

З 8 листопада 2016-го українські радіостанції запрацювали у нових умовах, нагадує Главком. Цього дня набули чинності зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення». Вони визначили обов’язкову частку пісень та програм державною мовою, якої потрібно дотримуватися у ефірі.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. До 8 листопада 2017 року у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше чверть пісень в ефірі повинні бути україномовними; щонайменше 50% програм протягом доби –державною мовою. З 8 ж листопада поточного року квоти зросли до 30%пісень і 55% ведення програм.

За дотриманням норм в ефірі радіостанцій слідкує Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. З листопада 2016-го по кінець жовтня 2017-го, тобто на час дії «першого етапу» квот, регулятор провів 12 хвиль моніторингу 16 загальнонаціональних радіомереж (тих, чиє покриття охоплює понад 2/3 областей) і три хвилі моніторингу 179 регіональних і місцевих радіостанцій. Результати виявилися неочікуваними на тлі обурення новими правилами, яке мусувалось у медіа. Радіостанції не лише дотрималися, а й суттєво перевиконали норми щодо української мови в ефірі.

Запит на українську музику

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, порівняно з показниками 2015 року кількість українських пісень зросла вдвічі. До листопада 2016 року, коли ще не запрацювали квоти, в радіоефірі українських пісень було 18%, та й ті в більшості випадків звучали вночі.  «Після того, як була введена норма в 25%, ми навіть за 0,1%, якого не вистачало до 25%, давали попередження. Вже зараз, через рік, ми бачимо, що мінімальна норма на радіостанціях, - це 32%. І пісні звучать повноцінно протягом всього дня. В середньому кожна третя пісня – українська, виконана державною мовою», - зазначив він.

Член Нацради Сергій Костинський, який курує моніторинг дотримання квот, уточнив, що під час аналізу до уваги не брали «Українське радіо», «Культура», «Промінь», «Країна» та «Ера FМ» через те, що вони демонструють дуже високі показники. «Країна FM – це 100% української музики та передач, «Українське радіо», «Культура», «Промінь» наближаються до 100%. Якщо у розрахунках їх взяти до уваги,, ситуація буде ще кращою, але ми хотіли показати реальну картину», - зазначив Костинський.

Отже, за даними Нацради, за весь поточний рік обсяг українських пісень на загальнонаціональних радіостанціях перевищував квоти на 15%. В ефірі регіональних та місцевих радіостанцій цей показник ще кращий: перевиконання квоти відбувалось на 19%.

Топ-5 радіостанцій-лідерів за часткою пісень українською мовою:

  1. «Країна FM» 100%

  2. «Українське радіо», «Промінь», «Культура» 86%

  3. «Ера FM» 43%

  4. «П’ятниця» 36%

  5. «Русское радио Украина» 34%

Якщо ж говорити про регіональні та місцеві радіостанції, то тут ситуація виглядає ще оптимістичніше. За даними Нацради, у десяти областях частка пісень українською мовою перевищила 40%. Це - Рівненська, Тернопільська (по 79%), Івано-Францківська (59%), Сумська (53%), Чернівецька (51%), Львівська та Волинська (по 49%), Чернігівська (46%), Миколаївська (45%) та Черкаська області (43%).

«На півдні і сході найбільший обсяг пісень протягом року українською мовою продемонстрували радіостанції Миколаївської (45%), Одеської (39%) та Донецької (38%) областей. Вони зруйнували стереотипи про те, що є дуже велика різниця між центром, заходом, півднем і сходом. Насправді ситуація вирівнюється. Запит є», - резюмував Костинський.

За словами Артеменка, квоти на радіо сприяли появі в ефірах пісень низки нових українських виконавців. «Хлопці, які грали раніше в гаражах, почали приносити на радіостанції свої пісні. Можливо, недосконалі, і їх доводилося удосконалювати. З'являється більше і більше пісень українською мовою. Їх почали навіть виконувати російськомовні артисти... Так, вони не отримують російські премії, але отримують українські», - зазначив він.

Глава Нацради також розказав, що під час премії української музики М1 Music Awards в кулуарах  спілкувався з музикантами. «Один з них – з групи Грін Грей, патлатий, з дредами (Дизель – «Главком»). І він мені каже: «Я такий щасливий. Я їжджу в Росію, дивлюся на їхні музичні премії. Там всі старі – Валерія та інші. А у нас молоді хлопці, дівчата», - стішився чиновник.

Через введення квот деяким радіостанціям довелося переоформили свої ліцензії. За законом, радіостанція може випускати в ефір лише 25% українських пісень, якщо частка пісень мовами Європейського союзу у них в ефірі становить 60%. «Чотири радіостанції звернулися до Національної ради і переоформили свої ліцензії: «Мелодія», «Люкс FM», Kiss FM і «Хіт FM». Вони підтвердили свою нішевість, тому що це норма саме для нішевих радіостанцій», – пояснив Костинський. Артеменко додав: «Ми розуміємо, чому так. Kiss FM – це танцювальна музика, «Хіт FM» – світові хіти, «Мелодія» – ретро музика, «Люкс FM» - євроформат».

Мова ведення передач

Якщо говорити про передачі українською мовою, тут старанні мовники квоти перевиконують ще суттєвіше. Так, серед загальнонаціональних станцій перевиконання на 31%. Ці радіостанції видають в ефір 81% програм українською мовою.

Топ-5 радіостанцій з найбільшою часткою програм українською мовою:

  1. «Країна FM» 100%

  2. «Суспільне мовлення» 100%

  3. «Ера FM» 95%

  4. Kiss FM 92%

  5. «Ретро FM» 91%

Серед регіональних та місцевих радіостанцій перевиконання – 38%. По всій країні частка передач українською, за даними Нацради, становить не менше 80%.

Є десять областей, де частка програм українською мовою перевищує 90%: Рівненська, Чернівецька (по 100%), Волинська (98%), Кіровоградська (97%), Львівська (96%), Івано-Франківська (95%), Чернігівська (94%), Тернопільська (93%), Закарпатська (93%), Черкаська (91%).

За словами Костинського, на півдні і на сході країни найбільші показники демонструє Запорізька область (90%), Харківська (87%), та Одеська (83%).

Незлісні порушники

За рік дії закону про квоти на пісні та ведення програм українською мовою на радіо (листопад 2016 – жовтень 2017) Нацрада зафіксувала 17 порушень законодавства (чотири – невиконання частки ведення програм українською та 13 – частки пісень українською) і виписала радіостанціям-порушникам 17 штрафів. Загальна сума накладених санкцій ледь перевищила 1 млн грн. Серед порушників: за недотримання частки пісень – Kiss FM (215 тис.), «Шансон» (126 тис.), «Ера FМ» (317 тис.) і «Люкс FМ» (51 тис.).

Найбільший штраф отримала «Ера FМ» – 317 тис. грн. «У законі не виписано залежність кількості пісень від формату. Чи то розмовний формат, чи музичний, чи класика, чи джаз – кожна третя пісня має бути українською мовою. Комусь це легко давалося (наприклад, радіостанціям рок-музики чи міського романсу), комусь складніше (наприклад, танцювальної музики немає українською, тому вони вишукують). Якщо станція розмовного формату, але в ефірі лунають кілька пісень, то кожна третя пісня має бути українською. «Ера FМ» поставила чотири пісні, усі вони були російською мовою», - пояснив Артеменко проблему «Ери».

За словами глави Нацради, у випадку мовних квот всі ліцензіати сплачують штрафи, бо розуміють, що «закон так чітко виписаний, що йти до суду – марно витрачати час і гроші».

«Одне порушення ми зафіксували в ефірі радіостанції «Люкс Фм». Здавалося б, радіостанція з львівським корінням. Я розмовляв із директором, він визнав, що це – прокол і сплатив штраф», - розказав Артеменко.

У минулому місяці також були зафіксовані ознаки порушення щодо дотримання квот щодо частки пісень українською мовою у проміжку з 7 до 14. «Радіостанція «П’ятниця» замість 30% дала 29%. В четвер (14 грудня, - «Главком») ми будемо розглядати цей кейс і вирішувати долю радіостанції. Буде призначена перевірка, яка з’ясує, чи не помилилися ми», - зазначив Костинський. Артеменко ж додав, що результати моніторгу Нацради ще ніколи не були визнані помилковими. «Не було ще жодного рішення, коли б радіостанції не погоджувалася з нашими моніторингами», - уточнив він.

Наталія Сокирчук, «Главком»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY