detector.media
12.12.2017 15:51
Кінопрокатників закликали не утискати «Кіборгів» у прокаті «Зоряними війнами», інакше змусять законом – Юрій Артеменко
Кінопрокатників закликали не утискати «Кіборгів» у прокаті «Зоряними війнами», інакше змусять законом – Юрій Артеменко
11 грудня в Державному агентстві з питань кіно відбулася зустріч представників державних органів з кінодистрибуторами і кінопрокатниками з приводу особливостей прокату українських національних фільмів. Представники державних інституцій закликали гравців ринку не обмежувати прокат фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги», який вийшов на екрани 7 грудня і з цього тижня конкуруватиме з голлівудським блокбастером «Зоряні війни: Останні джедаї», що виходить на екрани 14 грудня.

Про підсумки зустрічі розповів на прес-конференції 12 грудня голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, а також у Facebook про це написали народна депутатка, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар та її помічниця-консультантка Анна Камуз.

За словами пана Артеменка, зустріч у Держкіно відбулася з ініціативи Нацради. Крім пана Іллєнка та пані Сюмар у розмові взяли участь голова Держкіно Пилип Іллєнко, заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко, виробники українського кіно, кінодистрибутори та кінопрокатники.

Причиною зустрічі стала ситуація, що може статися з прокатом українського фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва, який вийшов на широкі екрани 7 грудня і встановив кілька національних рекордів: за тиждень до прем’єри в близько 30 кінозалах був солдаут, а за перший вікенд прокату фільм зібрав понад 8 млн грн. Але вже цього тижня, 14 грудня, на широкі екрани виходить голлівудський блокбастер «Зоряні війни: Останні джедаї», який може витіснити «Кіборгів» з кінотеатрів. Представники державних інституцій остерігаються, що «Кіборгів» показуватимуть на не дуже зручних сеансах у невеликій кількості кінозалів.

«Так вийшло, що прокат «Кіборгів» співпадає в часі з прем’єрою «Зоряних війн». Відповідно кінотеатри різко зменшують кількість прокату українського кіно і ставлять в прокат всесвітньо відомий блокбастер. Я ще не встигла подивитись «Кіборгів», в кінці цього тижня маю відрядження і, коли повернусь, боюсь, що лишиться 1 сеанс в незручний час і незручному місці, чого мені дуже б не хотілося. А «Зоряні війни» (пробачайте всі фанати) будуть крутити майже цілодобово паралельно в усіх залах всіх кінотеатрах столиці. При цьому дата релізу «Кіборгів» була озвучена ще влітку. І виглядає зовсім не «совпадєнієм», що кінотеатри ще навіть не отримавши прокатне посвідчення на «Зоряні війни» за 2 місяці до прем’єри починають продавати квитки і активно вкладаються в промо», - написала Анна Камуз.

Юрій Артеменко назвав ситуацію «жах і брєд» і додав: «Я розумію прокатників, для яких головне – гроші. Але має бути й соціальне навантаження. Наприклад, у нас багато телеканалів мовлять у зоні АТО, де немає ніякої комерційної вигоди, але вони розуміють свою соціальну відповідальність. До цього ми закликали вчора кінопрокатників. Хлопці, ви знали, що за рік буде цей патріотичний фільм. Ви не могли реліз «Зоряних війн» перенести в часі?».

За словами Анни Камуз, кінотеатри у відповідь закидають, що глядачів на українських кінофільмах об’єктивно менше. А крутити кіно в напівпорожньому залі невигідно. «Тут потрібні системні кроки. Бо дійсно заставити дивитись українське кіно неможливо, але потрібно спонукати його дивитись і вчити його сприймати, – вважає помічниця-консультантка народного депутата. – Тим більше, що «Кіборги» зараз б’ють рекорди. І починати знімати його з прокату на користь голлівудських блокбастерів несправедливо. І це питання соціальної відповідальності кінотеатрів і їхньої соціальної функції, а не тільки відпрацьовування бізнес-моделі з метою заробляння грошей. Тим більше, що на українському кіно нового рівня, такому як «Сторожова застава» і «Кіборги» сьогодні вже можна і заробити. І якщо виграє вся індустрія, то виграє і кожен її гравець».

Вікторія Сюмар повідомила: на зустрічі домовилися, що «Кіборги» залишаться в прокаті на декілька тижнів поруч із «Зоряними війнами». «Домовилися, що «Кіборги» показуватимуть декілька тижнів. Всупереч і поруч з касовими «Зоряними війнами». Дистриб’ютори та кінотеатри мають вірити в своє. В Українське. І «Кіборги» - це величезний крок до цієї віри. Цифри - понад 8 млн грн касових зборів за кілька днів і заповнюваність у тій же мережі «Мультиплекс» - біля 40%. Іще нам треба бренд українського кіно, зі своїми акторами-зірками, кінокритиками і телепрограмами. І ми це зробимо», – написала вона.

Юрій Артеменко не настільки впевнений у досягнутих домовленостях: «Чи почули нас кінопрокатники – побачимо в середу, коли зявиться розпис сеансів у кінотеатрах. Якщо ні, тоді буде діяти законодавець».

Учасники наради нагадують, що в державі встановлено квоту 15% для національних фільмів у кінотеатрах. «Тобто в одному залі в один день не менше 15% всього прокатного часу має бути присвячено прокату фільмів національного виробництва», – пояснила Анна Камуз. За невиконання цієї квоти передбачено незначний для кінотеатру штраф у розмірі 1530 грн.

Юрій Артеменко пропонує змінити закон, якщо ситуація з «Кіборгами» виявить нехтування кінотеатрами цієї норми: «Я пропоную залишити квоту 15%, але передбачити її для прайм-тайму, а також збільшити розмір штрафу».

Нагадаємо, нещодавно голова Держкіно Пилип Іллєнко виступив за посилення санкцій за порушення квот на показ національних фільмів. На його думку, якщо український кінопрокат і далі розвиватиметься лише як структура, що обслуговує виключно інтереси іноземного кіно, на часі є запровадження значно більш суворих санкцій, а також механізмів контролю за їх виконанням. Наразі сума адміністративного штрафу за недотримання квот у кінотеатрах становить лише 1530 грн.

Фото: Вікторія Сюмар та Анна Камуз у Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY