detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
12.12.2017 13:21
У Мінкульті кажуть, що держава не утримує ДП «НГЖВ» та з питань заборгованості радять звертатись до директора підприємства
У Мінкульті кажуть, що держава не утримує ДП «НГЖВ» та з питань заборгованості радять звертатись до директора підприємства
Державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво» не є бюджетною організацією та не перебуває на утриманні у держави, має статус прибуткової організації і отримує фінансову підтримку друкованим періодичним виданням культурологічного напрямку. На думку міністерства, утримання газети «Культура і життя», «Кримська світлиця», журналу «Музика», «Українська культура», «Театрально-концертний Київ» та «Український театр» має здійснюватися директором ДП Андрієм Щекуном за рахунок отриманих доходів від фінансово-господарської діяльності

Про це йдеться у відповіді міністерства на запит «Детектора медіа» щодо заборгованості підприємства перед співробітниками культурологічних періодичних видань України.

У документі, зокрема, зазначено, що відповідно до Статуту підприємства, випуск друкованих ЗМІ є лише одним із 16 видів його діяльності. І це, на думку міністерства, дає можливість отримувати кошти для забезпечення повноцінного функціонування ДП.

«У разі неможливості отримання доходів в обсязі, який необхідний для здійснення виплати заробітної плати з урахуванням Закону України "Про державну службу" від 01.12.2015 №889-VIII, державному підприємству "Національне газетно-журнальне видавництво" було запропоновано переглянути структуру підприємства та вжити заходів щодо оптимізації штатної чисельності», – повідомляється у відповіді.

Також у відповіді звертається увага на те, що міністерство профінансувало ДП «НГЖВ» на виплату зарплат у 2017 році у повному обсязі, «відповідно до доведених планових призначень на січень-листопад поточного року».

Крім того, зазначено, що підприємство було проінформовано про зменшення обсягу фінансової підтримки, а з керівництвом держпідприємства були проведені кілька нарад з цього питання та «запропоновані шляхи врегулювання вказаних проблемних питань».

За інформацією міністерства, на 2018 рік на фінансову підтримку друкованих періодичних видань культурологічного напрямку передбачені 4 801, 7 тис грн.

«За інформацією щодо суми заборгованості державного підприємства "Національне газетно-журнальне видавництво" пропонуємо звернутись до генерадльно диреткора підприємства», – повідомило міністерство.

У відповіді також повідомляється, що з семи видань ДП свідоцтво про перереєстрацію наразі отримало одне ЗМІ – «Пам’ятки України: історія та культура». Тож, ДП «НГЖВ» наразы не є його власником, пояснює міністерство.

Нагадаємо, державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво», яке є єдиним державним видавництвом країни національного рівня в галузі видання україномовних друкованих періодичних ЗМІ культурологічного направлення, станом на 1 грудня 2017 року має заборгованість по виплаті заробітної плати близько 900 тис грн. У ДП наразі входять дві україномовні газети та чотири журнали (газети «Культура і життя», «Кримська світлиця», журнал «Музика», «Українська культура», «Театрально-концертний Київ», «Український театр»). Директор підприємства Андрій Щекун повідомив «Детектору медіа», що заборгованість спричинена недофінансуванням Мінкультом.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY