detector.media
07.12.2017 10:50
У Кам’янському поліція обіцяє прогрес у справі про підпал автомобіля Сергія Гузя
У Кам’янському поліція обіцяє прогрес у справі про підпал автомобіля Сергія Гузя
Протягом січня наступного року кам’янська поліція обіцяє встановити нові факти та розслідувати справу про підпал автомобіля редактора газети «Город 5692» Сергія Гузя

У цьому запевнив в.о.начальника Кам’янського відділу поліції Дніпропетровської області Віталій Гусятниченко під час зустрічі з представниками Національної спілки журналістів України (НСЖУ) 6 грудня, повідомляє прес-служба Спілки.

За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, за останній рік в місті і загалом в області спостерігається загрозлива тенденція підпалів або пошкодження автомобілів журналістів. Мова йде про підпал авто Сергія Гузя у лютому 2017 року, підпал гаража редактора газети «События сегодня» Михайла Балтакси, пожежа в міській комунальній друкарні та підпал авто з тиражем видання «Антимафія». А напередодні Нового року під редакцію газети «Событие недели» підклали бойові гранати.

«У той час, як місцеві журналісти визнають, що можуть розраховувати на захист поліції під час масових заходів, вони так само говорять про незахищеність у разі опублікування якихось резонансних матеріалів чи журналістських розслідувань. Тому що їм погрожують, їхнє майно можуть знищувати, і фактично за це ніхто не несе відповідальності», – зазначив голова Спілки.

Пан Гусятниченко  у свою чергу запевнив, що всі справи, відкриті за статтями про злочини проти журналістів, перебувають на особливому контролі, але потребують багато часу.

«Хід розслідування справи про підпал авто Сергія Гузя задовільний, це підтверджує і прокуратура. Проведені всі належні експертизи і в найближчий час ми покажемо результат, – сказав керівник Кам’янської поліції. – Відоповідно до зібраних даних, однозначно нами виключається версія самопідпалу чи інсценування».   

В поліції наголошують, що ситуація загострюється і тим, що в людей з’явилося багато зброї  на руках.

Водночас, як повідомляє НСЖУ, у ході зустрічі говорилося про те, що журналісти самі мають бути більш активними в захисті своїх справ.

«Адже, скажімо, директор друкарні, в якій стався підпал, відмовилася давати свідчення та писати заяву. Не проявляє наполегливості і постраждалий редактор Михайло Балтакса, який не вірить в успішне розслідування», – повідомляє Спілка.

В результаті зустрічі було домовлено, що постраждалі журналісти Кам’янського спільно з НСЖУ нададуть поліції інформацію про те, які викривальні матеріали або розслідування могли б викликати хвилю агресії проти них. А поліція долучить цю заяву до матеріалів кримінальних справ та проведе відповідні дії щодо впливових у місті осіб.

 

Нагадаємо, у ніч з суботи на неділю, 12 лютого, головному редактору сайту 5692.com.ua і газети «Город 5692» (Кам’янське, Дніпропетровська область) Сергію Гузю невідомі підпалили автомобіль «Таврія», який перебував у дворі будинку. У січні поліція Кам’янського почала розслідування підпалу та було відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне знищення чи пошкодження майна. 

Тоді Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили підпал невідомими автомобіля журналіст. Представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович також засудила факти нападів на журналістів в Україні – у тому числі підпал автомобіля Сергія Гузя.

У квітні головний редактор кам’янського видання «Город 5692» (Дніпропетровська область) Сергій Гузь повідомив «Детектору медіа» про те, що слідство об’єднало два кримінальних провадження щодо погроз на його адресу (ст.171, ч.1 – Умисне перешкоджання журналістській діяльності) та підпалу автомобіля (ст.194, ч.2 – Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах) в одне – за статтею 171, ч.2 (Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY