detector.media
04.12.2017 17:17
У листопаді НСЖУ зафіксувала п’ять випадків нападів на журналістів
У листопаді НСЖУ зафіксувала п’ять випадків нападів на журналістів
Упродовж листопада в Україні побили п’ятьох журналістів, інциденти сталися в Києві, Миколаєві, на Львівщині та в Чернівцях.

Такі дані оприлюднила Національна спілка журналістів. Загалом з початку року (за 11 місяців) НСЖУ зафіксувала 85 випадків проявів  фізичної агресії стосовно журналістів.

Отже, 17 листопада у Києві під час депортації грузинського журналіста Тамаза Шавшішвілі правоохоронці перевищили повноваження та застосували щодо нього силу. Про це журналіст заявив у коментарях ЗМІ. Інформацію про побиття та депортацію грузинського журналіста внесено до спеціальної онлайн-платформи Ради Європи, інциденту присвоєно найвищий ступінь небезпеки.

Вкотре постраждала знімальна група програми «Схеми». Увечері 7 листопада журналісти на території аеропорту «Київ» намагалися зафільмувати, як відлітає на приватному літаку Віктор Медведчук та інші пасажири. Незважаючи на те, що в громадському місці знімальна група має законне право на відеозйомку, охоронці Медведчука вийшли з мікроавтобуса і почали перешкоджати зйомці.

15 листопада Комітет з питань свободи слова взяв під контроль розслідування нападу на журналістів «Схем». Прокуратура відкрила провадження за ч. 1  статті 171 (про перешкоджання журналістській діяльності).

Свою стурбованість ситуацією з  безпекою українських журналістів у листопаді висловив Комісар Європейського союзу з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган. Про це він написав у Twitter.

«Стурбований повідомленнями про залякування й недавніми нападами на журналістів. Необхідні належні розслідування! Свобода ЗМІ важлива для демократії», — пан Ган.

Інциденти з побиттям журналістів у листопаді

Дмитро Тьосов, Миколаїв

У ніч з 2 на 3 листопада в Миколаєві троє невідомих напали і пограбували журналіста Прямого телеканалу Дмитра Тьосова. Інцидент стався під час зйомки, коли журналіст мав вийти прямий ефір. Нападників за лічені хвилини затримала поліція.

Михайло Ткач, Київ

7 листопада увечері біля ВІП-терміналу аеропорту «Київ» було скоєно напад на знімальну групу програми «Схеми».  Журналіст Михайло Ткач заявив про перешкоджання діяльності журналістів із боку охорони Віктора Медведчука.

Тамаз Шавшішвілі, Київ

17 листопада правоохоронці перевищили повноваження і застосували силу до грузинського журналіста Тамаза Шавшішвілі, якого депортували з України. У скайп-інтерв’ю журналіст розповів, що об 11 ранку до нього увірвалися невідомі, сильно побили заклеїли очі скотчем та повезли в порт і поромом доправили до Грузії.  При цьому зазначається, що за тиждень до видворення грузинський журналіст отримав лист від Міністерства інформаційної політики, що йому дозволено працювати в Україні.

Оксана Танащик, Чернівці

20 листопада у Чернівцях депутат від фракції «Свобода» Назар Моклович штовхнув журналістку і операторів місцевого каналу ТВА, коли ті  підійшли до нього за коментарем. Журналісти ТВА вважають такі дії перешкоджанням у здійсненні їхньої професійної діяльності і звернулися з відповідною заявою до правоохоронних органів.

Андрій Кипеняк, м. Стрий Львівська область

28 листопада у м. Стрий (Львівскьа область) місцевий майстер з ремонту пральних машин побив адміністратора видання «Діловий Стрий», яке опублікувало критичний матеріал про його роботу. У Стрийському відділі поліції повідомили, що постраждалий Андрій Кипеняк написав заяву у поліцію, відкрито кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

Як повідомляв «Детектор медіа», за даними щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова» Інституту масової інформації (ІМІ), в листопаді 2017 року медіа-експерти зафіксували 20 порушень прав журналістів і свободи слова на неокупованій території Україні. Наймасовішою категорією, у якій зафіксовані порушення у листопаді, виявилися перешкоджання законній журналістській діяльності (7 випадків), повідомив ІМІ.

Окрім того, як зазначає ІМІ, у листопаді сталося 3 побиття журналістів. Зокрема, знову постраждала знімальна група програми «Схеми» проекту «Радіо Свобода», яка знімала приліт Медведчука у ВІП-термінал аеропорту «Київ»; у Миколаєві місцеві мешканці, яким не сподобалося, що журналіст знімав на вулиці, вдарили його по голові і пограбували. І третій випадок побиття зафіксовано було у Стрию, де місцевий мешканець, якому не сподобалася стаття, прийшов у редакцію видання і розсік журналісту голову предметом, схожим на кастет.

Загалом, у листопаді ІМІ зафіксував порушення свободи слова в 9 областях України. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY