detector.media
27.11.2017 17:13
Білоруський журналіст упевнений, що справа Шаройка вирішиться позитивно на найвищому рівні
Білоруський журналіст упевнений, що справа Шаройка вирішиться позитивно на найвищому рівні
КДБ Білорусі заарештував кореспондента «UA: Українське радіо» Павла Шаройка під тиском Москви, щоб залякати незалежних журналістів, які працюють та збирають будь-яку інформацію в цій країні. Таку думку висловив у Брюсселі незалежний білоруський журналіст Валерій Калиновський.

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Чому це відбувається? Очевидно, що, як на мою думку, це відбувається під тиском Москви. Наскільки я знаю, Павло Шаройко проти Білорусі нічого не робив. Ми знайомі як журналісти. Ми збирали інформацію про тристоронню контактну групу, про події на Донбасі. Навчання "Захід-2017" нас також цікавили: чи прибудуть росіяни, коли вони поїхали, скільки їх залишилося. Це все є журналістською роботою», - наголосив білоруський журналіст.

Валерій Калиновський також відзначив, що його друга Павла Шаройка вкрай обурила ситуація із викраденням на території Білорусі й протиправного вивезення до РФ 19-річного українця Павла Гриба.

«Президент Лукашенко висловився. І далі вже треба зупиняти цю "шпигунську" істерію... Павла Шаройка звільнять. Думаю, що до суду справа не дійде», - переконаний Калиновський.

Він нагадав, що у Білорусі арешти журналістів, нібито за шпигунство, тривають постійно.

«Вільної преси у Білорусі не так багато. І навіть та, яка вважається вільною, незалежною або приватною, також контролюється через відповідні владні структури, спеціальні служби... Випадок із Шаройком – лише для того, щоб черговий раз налякати: будь-хто за збір інформації може потрапити під такий репресивний тиск», - сказав білоруський журналіст.

Він зазначив, що відносно Шаройка ситуація є обнадійливою, і висловив надію, що вона буде вирішена якнайшвидше на найвищому рівні.

Раніше КДБ Білорусі заявив, що Павло Шаройко нібито повинен був збирати інформацію про Раду міністрів, МЗС Білорусі, а також посольство та військові об'єкти Російської Федерації у країні.

Нагадаємо, власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка затримали у Білорусі 25 жовтня 2017 року. За попередніми даними його звинувачують у шпигунстві. Про це стало відомо від його дружини Олени 17 листопада. 

Генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін пов’язує затримання власного кореспондента УР Павла Шаройка з професійною діяльністю. Він розповів, що Павло Шаройко робив репортажі про російсько-білоруські навчання Захід-2017, які проходили майже на білорусько-українському кордоні, та новини про викраденого ФСБ у Білорусі українця Павла Гриба. Він був проукраїнськи налаштований, стежив за долею громадян України, яких незаконно утримують в Росії. 

20 листопада стало відомо, що Павло Шаройко перебуває у слідчому ізоляторі Комітету державної безпеки Республіки Білорусь. Його звинувачують у «шпигунстві».

Того ж дня у білоруських ЗМІ з'явилася заява КДБ Білорусі. У ній йдеться, що Павло Шаройко є нібито співробітником кадрового апарату розвідки. «Відносно Павла Шаройка порушено кримінальну справу за статтею 358 КК Білорусі "шпигунство" і прийнято рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою», – додали в КДБ.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало заяву офіційного представника Комітету державної безпеки Республіки Білорусь Дмитра Побяржина щодо причетності власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка до створення агентурної мережі та ведення розвідувальної діяльності на території Республіки Білорусь.

Після цього на каналі  в YouTube «АТН новости Беларуси и мира» з’явилося відео, де чоловік, схожий на власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка, зізнається, що працював під прикриттям журналіста у розвідці.

24 листопада президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що обговорював із очільником України Петром Порошенком справу власного кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка, якого Комітет державної безпеки Білорусі затримав 25 жовтня і звинуватили у шпигунстві.

На фото - Павло Шаройко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY